STARTKLARA. Tomas Ablahad driver Tegnérs tillsammans med produktionschefen Andon Trougia. Foto: Stefan Källstigen

Nu blir det bullar i Jungfrusund

Nu är det bara en kortterminal som saknas innan Tegnérs bageri i Jungfrusund kan slå upp dörrarna. "Grannarna har varit väldigt välkomnande", säger ägaren Tomas Ablahad.

  • Publicerad 11:55, 1 feb 2022

Siktet var från början satt på att öppna i augusti. Men en kombination av leveransförseningar och ett gäng andra projekt på gång samtidigt gjorde att öppningen av Tegnérs bageri i Jungfrusund försenats.

Men nu är det nära. Bara en kortterminal står i vägen för öppning. När Mitt i Mälarö pratade med bageriets ägare Tomas Ablahad i veckan hade han blivit lovad att få den nu på fredagen.

Leveransproblem

– Alla skyller på leveransproblem men så fort den är på plats så kan vi öppna. Så nu satsar vi på att öppna till helgen, säger han.

Bageriet håller till i det nybyggda huset till vänster innan färjan och blir det senaste tillskottet i ett område som växt ordentligt de senaste åren. För vana pendlare kan det tyckas som att det inte var länge sedan färjeläget bara bestod av en vändplan och en liten kiosk.

NYTT. Bageriet är det senaste tillskottet i området. Foto: Stefan Källstigen

KONDITOR. Andon Trougia bakar gärna bakelser. Men det kommer också finnas kanelbullar till kaffet. Foto: Stefan Källstigen

Nytt område

Nu har ett helt litet samhälle växt fram här med mataffär, mäklare, frisör, fiskaffär, två restauranger och en hel massa nya bostäder.

Första spadtaget för hela projektet togs i december 2018 och Sjöstadsorangeriet, som är trähusen på höger sida innan färjan, började byggas i juli 2019. De husen knyts samman av ett orangeri och rymmer 33 lägenheter.

Till området hör även Sjöstadskajen som är fyravåningshuset nere vid stranden och som rymmer kontor och restaurangen Kolmilan.

De vill ena Tullinge med bullar

Öppnat. Efter lite försening öppnar Tegnérs Bageri i Jungfrusund på Mälaröarna intill färjeläget. På bild ägaren Tomas Ablahad och Produktionschefen Andon Trougia. Ekerö Foto: Stefan Källstigen

Folk rycker i dörrarna, så det ska bli fint att äntligen kunna öppna.

Smygöppning

– Vi hade en smygöppning och bjöd på fika i början av januari och då märktes det att vi var efterlängtade. Folk rycker i dörrarna, så det ska bli fint att äntligen kunna öppna.

Livsmedelsbutik och sushi öppnar i Jungfrusund

Planen är att öppna redan klockan 06.00 för att morgonpendlarna ska kunna få en kaffe på väg till färjan.

Bagare på andra sidan

Men till att börja med kommer dörrarna öppnas först klockan 07.30, för att bagaren som ska sköta bageriet den första tiden ska hinna dit från andra sidan färjan.

– Men vi har en bagare som ska flytta upp hit från Gotland, så när han är på plats så kör vi öppning klockan 06.00 på vardagarna och klockan 08.00 på helgerna, säger Tomas Ablahad.

Kaféet kommer ha öppet sju dagar i veckan. Den initiala planen är att stänga vid 16.00 på helgerna och vid 19.00 på vardagarna.

Jungfrusund hett i sommar – flera ställen öppnar

På så sätt kan Ekeröborna stanna till både på väg till och från färjan, hoppas Tomas Ablahad.

– Det blir ett naturligt stopp. Och ett bageri ger liv åt området. Det har saknats ett bageri här, säger han.

En ny stad

Första spadtaget till det som fastighetsbolaget Nordblick kallar Jungfrusunds sjöstad togs i december 2018.

Under våren 2021 flyttade Sjönära Livs och MGL sushi in i de nya trähusen i färjeläget i Jungfrusund, där restaurang Kolmilan öppnat några månader tidigare.

I husen rymms 33 lägenheter.

På plats i det nya området finns också Jungfrusunds Fisk, mäklarbolaget Move och Frisörerna i Jungfrusund.

Tegnérs bageri som nu sällar sig till de andra i Jungfrusund har ett systerbageri i Tullinge som öppnade 2019.

Visa merVisa mindre

Länklista för webben

Drottningholms turister på väg tillbaka

Nyheter Tapp mot 2019 – men går framåt: "Över förväntan" Efter pandemiåren börjar turisterna hitta tillbaka till såväl Drottningholms slott som Birka. Men än är antalet besökare inte lika många som tidigare.fredag 5/8 14:08

Ekerö har fyllt sin tilldelade flyktingkvot

Nyheter Bara två platser kvar Nyligen lagstadgades det att kommuner i Stockholm ska tillhandahålla boende åt ett visst antal ukrainska flyktingar som flytt från kriget. I Ekerö kommun hamnade antalet på 86 personer, en kvot som...lördag 30/7 5:13

Stenhamraskolan kan flyttas

Nyheter Politikerna riktar in sig på att riva skolan och bygga en ny Att Stenhamra centrum står inför förändringar har varit planerat länge. Nu har ett nytt beslut tagits där man vill flytta på Stenhamraskolan. Till våren ska medborgarna få tycka till.söndag 24/7 5:00