Siktet var från början satt på att öppna i augusti. Men en kombination av leveransförseningar och ett gäng andra projekt på gång samtidigt gjorde att öppningen av Tegnérs bageri i Jungfrusund försenats.

Men nu är det nära. Bara en kortterminal står i vägen för öppning. När Mitt i Mälarö pratade med bageriets ägare Tomas Ablahad i veckan hade han blivit lovad att få den nu på fredagen.

Leveransproblem

– Alla skyller på leveransproblem men så fort den är på plats så kan vi öppna. Så nu satsar vi på att öppna till helgen, säger han.

Bageriet håller till i det nybyggda huset till vänster innan färjan och blir det senaste tillskottet i ett område som växt ordentligt de senaste åren. För vana pendlare kan det tyckas som att det inte var länge sedan färjeläget bara bestod av en vändplan och en liten kiosk.

Nytt område

Nu har ett helt litet samhälle växt fram här med mataffär, mäklare, frisör, fiskaffär, två restauranger och en hel massa nya bostäder.

Första spadtaget för hela projektet togs i december 2018 och Sjöstadsorangeriet, som är trähusen på höger sida innan färjan, började byggas i juli 2019. De husen knyts samman av ett orangeri och rymmer 33 lägenheter.

Till området hör även Sjöstadskajen som är fyravåningshuset nere vid stranden och som rymmer kontor och restaurangen Kolmilan.

https://www.mitti.se/nyheter/de-vill-ena-tullinge-med-bullar/repsba!tUc@3Yoc9x0QLnBXyjOIDQ/

Sjöstadsfabriken, där Tegnérs bageri flyttat in, var sist på plats. Tomas Ablahad tycker att grannarna redan från början har gett bageriet ett varmt välkomnande.

Smygöppning

– Vi hade en smygöppning och bjöd på fika i början av januari och då märktes det att vi var efterlängtade. Folk rycker i dörrarna, så det ska bli fint att äntligen kunna öppna.

https://www.mitti.se/nyheter/livsmedelsbutik-och-sushi-oppnar-i-jungfrusund/repucD!K5HtV270QAsbStP8KDYehA/

Planen är att öppna redan klockan 06.00 för att morgonpendlarna ska kunna få en kaffe på väg till färjan.

Bagare på andra sidan

Men till att börja med kommer dörrarna öppnas först klockan 07.30, för att bagaren som ska sköta bageriet den första tiden ska hinna dit från andra sidan färjan.

– Men vi har en bagare som ska flytta upp hit från Gotland, så när han är på plats så kör vi öppning klockan 06.00 på vardagarna och klockan 08.00 på helgerna, säger Tomas Ablahad.

Kaféet kommer ha öppet sju dagar i veckan. Den initiala planen är att stänga vid 16.00 på helgerna och vid 19.00 på vardagarna.

https://www.mitti.se/nyheter/jungfrusund-hett-i-sommar-flera-stallen-oppnar/repufq!WJNiYxiarAXBL0c6aVC3w/

På så sätt kan Ekeröborna stanna till både på väg till och från färjan, hoppas Tomas Ablahad.

– Det blir ett naturligt stopp. Och ett bageri ger liv åt området. Det har saknats ett bageri här, säger han.