Äntligen får de öppna. Maria Wiberg, grundare och direktör för Stockholmsmarknader som bland annat ansvarar för Täby bakluckeloppis tycker att det är på tiden att loppisarna utomhus får dra igång igen. Foto: Stockholmsmarknader

Nu återuppstår bakluckeloppisen i Täby

Det har varit en lång väntan för Täby bakluckeloppis, men snart får de äntligen öppna igen. "Det är ett livsverk för oss och pandemin har gjort att hela vår verksamhet har kastats över ända", säger Maria Wiberg, grundare och direktör för Stockholmsmarknader.

  • Publicerad 13:50, 26 maj 2021

Till skillnad från en vanlig sommar då det kan komma 400 bilar som säljer, så kommer det i år bara vara runt 100.

Sedan 2008 har Täby bakluckeloppis arrangerats, tidigare på gamla Täby galopp och under de senaste åren i Litsby, mellan Såstaholm och Hagbytippen.

Men förra året fick pandemin hela Loppissverige att vändas upp och ner.

– Regeringen fattade ett snabbt beslut att ändra i ordningslagen vilket påverkade flera olika verksamheter, säger Maria Wiberg, en av grundarna för Stockholmsmarknader som bland annat ansvarar för Täby bakluckeloppis.

Oavsett hur tillställningen såg ut så blev det förbjudet med fler än åtta deltagare.

– Det blev omöjligt att bedriva loppsverksamhet helt enkelt. Det är ett livsverk för oss och pandemin har gjort att hela vår verksamhet har kastats på ända, säger hon.

Beslutet tvingade Stockholmsmarknader att tänka om för drygt ett år sedan.

– I stället har vi arbetat med olika typer av servicetjänster i samarbete med köpcentrum som vi tidigare haft samarbete med. Jag har även suttit med i referensgruppen tillsammans med regeringen och Folkhälsomyndigheten för att komma fram till det nya regelverket vi nu ser, säger hon.

Loppisen öppnar i början av sommaren

Men i veckan kunde alla fyndare och säljare se ett ljus i tunneln. Från och med den första juni är det möjligt för loppmarknader att arrangeras igen. Täby bakluckeloppis har stått och stampat och ivrigt väntat på att få öppna upp. Vilket de gör i början av juni.

– I år kommer vi köra tre gånger i veckan för att sprida ut besökarna, säger hon.

För att hålla en så smittsäker loppmarknad som möjligt kommer loppisen i Täby i år vara på ett större område. Det kommer vara betydligt glesare mellan borden och bredare gångar.

–Till skillnad från en vanlig sommar då det kan komma 400 bilar som säljer, så kommer det i år bara vara runt 100, säger Maria Wiberg.

Hon berättar att de aldrig tidigare fått så mycket positiv respons från allmänheten. Maria Wiberg läser högt upp kommentarerna som skrivits på Stockholmsmarknaders sociala medier. "Inte en dag för tidigt", "Kan inte vänta, livet utan er är så trist", "Äntligen", "Fantastiska nyheter".

– Vi har aldrig fått så fina kommentarer förut, säger hon glatt.

Är det något som Maria har lärt sig det senaste året så är det att inte ta något för givet.

– Det osannolika kan hända och man måste uppskatta det som annars tas för givet.

Loppis med utrymme. Såhär kan det se ut när bilsterna packar upp sina bilar på bakluckeloppisen i Täby. Snart drar den igång igen, men något glesare än tidigare för att minska smittspidningen.

FHM: Loppisar kan öppna

Detta gäller för loppisar utomhus:

Två meter mellan borden åt alla håll.

Breda gångar. Det får inte bli trängsel.

Ingen begränsning av besökare.

Visa merVisa mindre

Högerregeln införs på loppisarna

I år kommer Täbyloppisen att börja med högerregeln. Regeln ska införas på alla loppmarknader som Stockholmsmarknader arrangerar.

Den är lätt att följa. Håll till höger i loppisgångarna och håll avstånd till gående framför dig.

För att se vilka loppisar som öppnar i Stockholm kan man kolla in www.loppistajm.se/kalender.

Visa merVisa mindre