Sedan 2008 har Täby bakluckeloppis arrangerats, tidigare på gamla Täby galopp och under de senaste åren i Litsby, mellan Såstaholm och Hagbytippen.

Men förra året fick pandemin hela Loppissverige att vändas upp och ner.

– Regeringen fattade ett snabbt beslut att ändra i ordningslagen vilket påverkade flera olika verksamheter, säger Maria Wiberg, en av grundarna för Stockholmsmarknader som bland annat ansvarar för Täby bakluckeloppis.

Oavsett hur tillställningen såg ut så blev det förbjudet med fler än åtta deltagare.

– Det blev omöjligt att bedriva loppsverksamhet helt enkelt. Det är ett livsverk för oss och pandemin har gjort att hela vår verksamhet har kastats på ända, säger hon.

Beslutet tvingade Stockholmsmarknader att tänka om för drygt ett år sedan.

– I stället har vi arbetat med olika typer av servicetjänster i samarbete med köpcentrum som vi tidigare haft samarbete med. Jag har även suttit med i referensgruppen tillsammans med regeringen och Folkhälsomyndigheten för att komma fram till det nya regelverket vi nu ser, säger hon.

Loppisen öppnar i början av sommaren

Men i veckan kunde alla fyndare och säljare se ett ljus i tunneln. Från och med den första juni är det möjligt för loppmarknader att arrangeras igen. Täby bakluckeloppis har stått och stampat och ivrigt väntat på att få öppna upp. Vilket de gör i början av juni.

– I år kommer vi köra tre gånger i veckan för att sprida ut besökarna, säger hon.

För att hålla en så smittsäker loppmarknad som möjligt kommer loppisen i Täby i år vara på ett större område. Det kommer vara betydligt glesare mellan borden och bredare gångar.

–Till skillnad från en vanlig sommar då det kan komma 400 bilar som säljer, så kommer det i år bara vara runt 100, säger Maria Wiberg.

Hon berättar att de aldrig tidigare fått så mycket positiv respons från allmänheten. Maria Wiberg läser högt upp kommentarerna som skrivits på Stockholmsmarknaders sociala medier. "Inte en dag för tidigt", "Kan inte vänta, livet utan er är så trist", "Äntligen", "Fantastiska nyheter".

– Vi har aldrig fått så fina kommentarer förut, säger hon glatt.

Är det något som Maria har lärt sig det senaste året så är det att inte ta något för givet.

– Det osannolika kan hända och man måste uppskatta det som annars tas för givet.