Den 28 februari 1934 bildades Sundbybergs orkesterförening. En av grundarna var frisörmästare Allan Forsberg, berättar några av dagens medlemmar som vi träffar i Allaktivitetshuset på Sturegatan.

– Han spelade fagott och var frisör här i Sundbyberg, berättar Jörgen Orreteg som spelar fiol i orkestern.

Varit med i 50 år

Och sedan dess har orkestern spelat på i Sumpan. Allan Forsberg och resten av originalmedlemmarna är av förklarliga skäl inte kvar. Men många har varit med väldigt länge.

Magnus Limnell har till exempel spelat cello i runt 50 år. 1971 hoppade han in i orkestern på begäran av sin dåvarande cellolärare.

– Han skulle spela Brahms dubbelkonsert här och orkestern behövde utökas. Jag hade precis börjat på musikhögskolan och sedan dess har det rullat på, säger Magnus.

Pandemin stoppade

Förra våren tvingade dock pandemin orkestern till en lång och ofrivillig paus efter 86 år.

– I praktiken har vi legat nere i ett och ett halvt år, säger Per Simonsson som är ordförande i orkesterföreningen.

Medlemmarna har inte kunnat repa tillsammans och har bara träffats litegrann socialt. Som i våras när man kunde sitta ute i trädgården och ha möten igen.

– Det har varit tråkigt att inte kunna spela. Men det är jättetur att vi haft de här mötena för det sociala gör att vi fortfarande är på gång och det känns bra nu att börja igen, säger Jörgen Orreteg.

För nu ser det ut som att det äntligen är dags att samla ihop gänget igen. I september ska man äntligen få börja repa tillsammans och den 17 oktober och 5 december planeras det för konsert på Sturegatan.

– Det kommer att kännas bra att få spela ihop igen. Och jag tror att publiken längtar lite också, säger cellisten Magnus Limnell.

Måste inte vara från Sumpan

Vilka är då med i den ideella symfoniorkestern? En blandning av yrkesmusiker, musiklärare och rena amatörer, berättar Per Simonsson som själv är ingenjör och spelar altfiol i orkestern.

Och man måste inte vara från Sundbyberg för att få vara med.

– En mindre del bor i Sundbyberg, men många kanske bodde här när de började i orkestern. Men verksamheten är ju i Sundbyberg så vi spelar och repeterar här, säger Per Simonsson.

Inga uttagningar

Alla som vill får vara med och spela i orkestern och det är inga uttagningar för att komma med.

– Nej, så formellt är det inte. Utan de flesta känner nog själva att "här hänger jag inte riktig med" så får någon annan vara med på konserten, säger Per.

Att det är roligt att spela är ju det primära skälet att vara med i orkestern säger cellisten Magnus Limnell.

– För egen del har det varit kul att spela lite solo med orkestern. Och det är ganska avslappnat på repetitionerna eftersom vi inte har provspelningar, utan det är en väldigt trevlig stämning.