Jörgen Orreteg, Gunilla Ekström, Per Simonsson och Magnus Limnell är alla med i Sundbybergs orkesterförening som äntligen får börja spela tillsammans igen. Foto: Jannie Flodman

Nu återförenas Sumpans klassiska orkester

Efter 86 år tvingades Sundbybergs orkesterförening förra våren till en lång och ofrivillig paus. Men nu ser gänget äntligen ut att kunna samlas igen – och till och med få spela inför publik.

  • Publicerad 01:15, 28 aug 2021

Den 28 februari 1934 bildades Sundbybergs orkesterförening. En av grundarna var frisörmästare Allan Forsberg, berättar några av dagens medlemmar som vi träffar i Allaktivitetshuset på Sturegatan.

– Han spelade fagott och var frisör här i Sundbyberg, berättar Jörgen Orreteg som spelar fiol i orkestern.

Varit med i 50 år

Och sedan dess har orkestern spelat på i Sumpan. Allan Forsberg och resten av originalmedlemmarna är av förklarliga skäl inte kvar. Men många har varit med väldigt länge.

Magnus Limnell har till exempel spelat cello i runt 50 år. 1971 hoppade han in i orkestern på begäran av sin dåvarande cellolärare.

– Han skulle spela Brahms dubbelkonsert här och orkestern behövde utökas. Jag hade precis börjat på musikhögskolan och sedan dess har det rullat på, säger Magnus.

Pandemin stoppade

Förra våren tvingade dock pandemin orkestern till en lång och ofrivillig paus efter 86 år.

– I praktiken har vi legat nere i ett och ett halvt år, säger Per Simonsson som är ordförande i orkesterföreningen.

Medlemmarna har inte kunnat repa tillsammans och har bara träffats litegrann socialt. Som i våras när man kunde sitta ute i trädgården och ha möten igen.

– Det har varit tråkigt att inte kunna spela. Men det är jättetur att vi haft de här mötena för det sociala gör att vi fortfarande är på gång och det känns bra nu att börja igen, säger Jörgen Orreteg.

För nu ser det ut som att det äntligen är dags att samla ihop gänget igen. I september ska man äntligen få börja repa tillsammans och den 17 oktober och 5 december planeras det för konsert på Sturegatan.

– Det kommer att kännas bra att få spela ihop igen. Och jag tror att publiken längtar lite också, säger cellisten Magnus Limnell.

Måste inte vara från Sumpan

Vilka är då med i den ideella symfoniorkestern? En blandning av yrkesmusiker, musiklärare och rena amatörer, berättar Per Simonsson som själv är ingenjör och spelar altfiol i orkestern.

Och man måste inte vara från Sundbyberg för att få vara med.

– En mindre del bor i Sundbyberg, men många kanske bodde här när de började i orkestern. Men verksamheten är ju i Sundbyberg så vi spelar och repeterar här, säger Per Simonsson.

Inga uttagningar

Alla som vill får vara med och spela i orkestern och det är inga uttagningar för att komma med.

– Nej, så formellt är det inte. Utan de flesta känner nog själva att "här hänger jag inte riktig med" så får någon annan vara med på konserten, säger Per.

Att det är roligt att spela är ju det primära skälet att vara med i orkestern säger cellisten Magnus Limnell.

– För egen del har det varit kul att spela lite solo med orkestern. Och det är ganska avslappnat på repetitionerna eftersom vi inte har provspelningar, utan det är en väldigt trevlig stämning.

Sundbybergs orkesterförening

Orkestern startade 1934, på initiativ av Allan Forsberg, frisörmästare i Sundbyberg. Syftet var att skapa en orkester för Sundbyberg som kunde bidraga till att öka intresset för god musik bland stadens invånare.

Orkestern har haft många namnkunniga ledare genom åren som kompositörerna Karl-Birger Blomdahl och Erland von Koch, samt Ortrud Mann.

Ortrud blev, trots hårt motstånd bland manliga kollegor, Sveriges första kvinnliga dirigent 1944.

Från 1980-talet och drygt 20 år framåt leddes orkestern av Lennart Hedwall, kompositör och lärare på Operahögskolan.

Nästa konsert (om pandemireglerna tillåter) är planerad till söndagen den 17 oktober i Allaktivitetshuset på Sturegatan. För den som vill veta mer, så finns hemsidan sundbybergsorkestern.se

Orkesternas repetitioner äger rum i Hallonbergen, konserterna i Allaktivitetshusets stora sal på Sturegatan.

Källa: Sundbybergs orkesterförening

Visa merVisa mindre

Firade. Orkesterföreningen uppmärksammas i Lokaltidningen när man fyller 60 år. Foto: Jannie Flodman

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Företagare väljer kollektiv framför kontor

Nyheter Flexibla arbetsplatser kan bli vanligare efter pandemin Kontoren och våra beteenden på arbetsplatsen kommer att förändras tror forskaren Lena Lid Falkman – vi kollade in i Signalfabriken där ett nytt kontorskollektiv öppnade i augusti.söndag 19/9 1:20

Forskaren: Stora kontor kommer inte att dö ut

Nyheter Men arbetsplatsen kommer att förändras rejält efter pandemin Människan är en så pass social varelse att stora kontor aldrig lär försvinna, menar forskaren Lena Lid Falkman. Samtidigt tror hon att arbetsplatser kommer att förändras och att coworking blir...söndag 19/9 1:15

Nu stiger smittan igen

Nyheter Fler fall av covid-19 i Solna och Sundbyberg. Allt fler testar positivt för covid-19 i Solna och Sundbyberg. Det visar den senaste statistiken.lördag 18/9 10:15