Under måndagen var det dags. Utanför kommunens nybyggda sporthall i närheten av Upplands-Brogymnasiet så installerades konstnären Peter Johanssons konstverk "Pingpong". Foto: Stefan Källstigen

Nu är Pingpong på plats: "Årets konsthändelse i Sverige"

Till sist kom så dagen många har väntat på. Konstnären Peter Johanssons "Pingpong" nådde under måndagseftermiddagen Upplands-Bro kommun. Mitt i var på plats och följde installationen av ett omdebatterat konstverk.

  • Publicerad 16:20, 21 dec 2020

Stämningen är uppsluppen för att vara mitt i en pandemi. Upplands-Bros kultur- och fritidschef Hannah Rydstedt Nencioni presenterar konstnären bakom ”Pingpong ”, en man med filurig uppsyn tittar på oss. Det är Peter Johansson.

Och konstnären är inte den enda som tittar på oss, strax intill honom arbetar flera män omkring en gigantisk blå figur som tittar rakt på Mitt i:s utsända – om än med väldigt sne blick.

Nu kommer Ping Pong till kommunen

Vi konstaterar att tiden har gått sedan sommarens massmediala uppståndelse. Hur känns det nu då?

– Det är jättekul, det är det, man ska inte skoja bort allt.

Kan det kännas så, att det skojas bort?

– Nej, det är mer jag som håller på och skojar, jag är sån bara.

Konstnären Peter Johansson och hans konstverk "Pingpong". Foto: Stefan Källstigen

Peter Johansson verkar märkbart exalterad och släpper inte sin skapelse med blicken annat än då han presenterar sig. Konstnären berättar om männen som arbetar bakom en enklare avspärrning. Det visar sig vara samma gäng som har gjort figuren åt honom.

– De jobbar med komposit. Förr hette det plast men det är inte riktigt plast längre utan det är nya material nu, säger Peter.

Så mycket har kommunen betalat för den nya sporthallskonsten

Figuren som vilar sitt huvud mot marken hissas sakta mot ett upprätt läge. Ännu har den inte lämnat marken.

– För mig är det här en figur som jag hade när jag var barn, en leksak, så det är den som fått stå förebild för den här figuren som vi nu ser.

Blev den som du har tänkt dig?

– Ja faktiskt, men det är ju svårt det här med dimensioner, för när man kommer utanför rum och konkurrerar med naturen och arkitekturen, då är det väldigt svårt att bedöma vad som kan passa.

Sakta men säkert svävade "Pingpong" mot sitt mål under måndagen, och samtidigt tittade solen fram över Kungsängen. Foto: Stefan Källstigen

Runt Peter Johansson står tjänstemän från kommunens kultur- och fritidskontor och filmar med sina mobiler. Många ser märkbart stolta ut.

Konstnären om uppmärksamheten: ”Det är jätteskojigt”

– Men jag undrar vart tv är, de skulle ha varit här nu, nu måste jag be dem snabba sig hit.

Några minuter senare bränner en SVT-bil in på uppfarten där vi alla står med avstånd till varandra. En drönare har börjat filma allt från ovan.

Konsten vilar i väntan på uppståndelsen. Foto: Stefan Källstigen

Mattias Peterson (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, konstaterar att varken han eller hans politikerkollegor hade trott att det skulle bli den uppmärksamheten kring ”Pingpong” som det nu blivit.

– Samtidigt som vi tog det här beslutet så tog vi också beslutet om konstverket i Stjärnparken. Det verket heter ju "Stjärnor i Bro", då tänkte vi väl spontant att det var lika stor vikt vid båda konstverken.

Här är konstverken som valdes bort till förmån för Pingpong

Men vad tror du det beror på, uppståndelsen?

– Jag tycker att det är roligt att det blir uppmärksammat och jag hoppas att den här uppmärksamheten även kan nå sporthallen, att man blir nyfiken på den nya sporthallen också, för det är egentligen det som det handlar om.

Hur viktigt är det med symboler i en kommun? För det här blir någonstans en symbol för Upplands-Bro

– Jag tycker att Pingpong är en bra symbol för lekfullhet och nyfikenhet inom sport och idrott, och därför passar det jättebra att den står utanför sporthallen här i Kungsängen.

Många ville ta en selfie med den nya blåa figuren, så även mannen bakom skapelsen: Peter Johansson. Foto: Stefan Källstigen

Plötsligt lättar Peter Johanssons figur från marken. En man utbrister leende; ”Cracksmurf! Den svävar ju!”.

Anna Sjunnesson är konstansvarig i Upplands-Bro kommun och är en av dem som varit med i processen från början. Hon menar att man kan förstå debatten kring konstverket utifrån vana.

– Jag tänker att det brukar vara så att när man har vant sig så får man andra känslor för konst än vad man får vid första ögonblicket.

Kolla! Här är konsten som ska möta dig vid nya sporthallen

– Därför det här är alldeles nytt och ovant, det här har vi aldrig sett i Kungsängen förut, det här är helt nytt, alldeles nytt i hela världen, säger Anna Sjunnesson.

Är det här årets konsthändelse?

– Ja, i Sverige.

Saker och ting drar ut på tiden utanför sporthallen. "Pingpong" svävar lätt strax ovanför marken. Någon utbrister: ”Vad väntar vi på?”,

Kultur- och fritidschefen svarar:

– Kommunens livesändning! Vi vill ju visa lyftet på vår Facebook!

Så mycket kostar konstverket:

I ett mejl har kommunen tidigare svarat Mitt i att kostnaden för det nya verket ligger på 630 000 kronor.

600 000 kronor fick konstnären för själva verket och därutöver även ett skissarvode på 30 000 kronor.

Men då ska även moms läggas på med 25 procent, och då landar den totala kostnaden på 787 500 kronor.

Visa merVisa mindre