Stämningen är uppsluppen för att vara mitt i en pandemi. Upplands-Bros kultur- och fritidschef Hannah Rydstedt Nencioni presenterar konstnären bakom ”Pingpong ”, en man med filurig uppsyn tittar på oss. Det är Peter Johansson.

Och konstnären är inte den enda som tittar på oss, strax intill honom arbetar flera män omkring en gigantisk blå figur som tittar rakt på Mitt i:s utsända – om än med väldigt sne blick.

https://www.mitti.se/nyheter/nu-kommer-ping-pong-till-kommunen/reptlr!vAw2Y7Tx@mCjGkwj3bfnXg/

Vi konstaterar att tiden har gått sedan sommarens massmediala uppståndelse. Hur känns det nu då?

– Det är jättekul, det är det, man ska inte skoja bort allt.

Kan det kännas så, att det skojas bort?

– Nej, det är mer jag som håller på och skojar, jag är sån bara.

Peter Johansson verkar märkbart exalterad och släpper inte sin skapelse med blicken annat än då han presenterar sig. Konstnären berättar om männen som arbetar bakom en enklare avspärrning. Det visar sig vara samma gäng som har gjort figuren åt honom.

– De jobbar med komposit. Förr hette det plast men det är inte riktigt plast längre utan det är nya material nu, säger Peter.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-mycket-har-kommunen-betalat-for-den-nya-sporthallskonsten/lmtgp!8847197/

Figuren som vilar sitt huvud mot marken hissas sakta mot ett upprätt läge. Ännu har den inte lämnat marken.

– För mig är det här en figur som jag hade när jag var barn, en leksak, så det är den som fått stå förebild för den här figuren som vi nu ser.

Blev den som du har tänkt dig?

– Ja faktiskt, men det är ju svårt det här med dimensioner, för när man kommer utanför rum och konkurrerar med naturen och arkitekturen, då är det väldigt svårt att bedöma vad som kan passa.

Runt Peter Johansson står tjänstemän från kommunens kultur- och fritidskontor och filmar med sina mobiler. Många ser märkbart stolta ut.

https://www.mitti.se/nyheter/konstnaren-om-uppmarksamheten-det-ar-jatteskojigt/lmths!8934067/

Konstnären konstaterar att kommunens egen webbsändning närmar sig, han utbrister plötsligt:

– Men jag undrar vart tv är, de skulle ha varit här nu, nu måste jag be dem snabba sig hit.

Några minuter senare bränner en SVT-bil in på uppfarten där vi alla står med avstånd till varandra. En drönare har börjat filma allt från ovan.

Mattias Peterson (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, konstaterar att varken han eller hans politikerkollegor hade trott att det skulle bli den uppmärksamheten kring ”Pingpong” som det nu blivit.

– Samtidigt som vi tog det här beslutet så tog vi också beslutet om konstverket i Stjärnparken. Det verket heter ju "Stjärnor i Bro", då tänkte vi väl spontant att det var lika stor vikt vid båda konstverken.

https://www.mitti.se/nyheter/har-ar-konstverken-som-valdes-bort-till-forman-for-pingpong/lmtht!8935679/

Men vad tror du det beror på, uppståndelsen?

– Jag tycker att det är roligt att det blir uppmärksammat och jag hoppas att den här uppmärksamheten även kan nå sporthallen, att man blir nyfiken på den nya sporthallen också, för det är egentligen det som det handlar om.

Hur viktigt är det med symboler i en kommun? För det här blir någonstans en symbol för Upplands-Bro

– Jag tycker att Pingpong är en bra symbol för lekfullhet och nyfikenhet inom sport och idrott, och därför passar det jättebra att den står utanför sporthallen här i Kungsängen.

Plötsligt lättar Peter Johanssons figur från marken. En man utbrister leende; ”Cracksmurf! Den svävar ju!”.

Anna Sjunnesson är konstansvarig i Upplands-Bro kommun och är en av dem som varit med i processen från början. Hon menar att man kan förstå debatten kring konstverket utifrån vana.

– Jag tänker att det brukar vara så att när man har vant sig så får man andra känslor för konst än vad man får vid första ögonblicket.

https://www.mitti.se/nyheter/kolla-har-ar-konsten-som-ska-mota-dig-vid-nya-sporthallen/lmtfp!8729983/

Men varför tror du folk reagerar så starkt?

– Därför det här är alldeles nytt och ovant, det här har vi aldrig sett i Kungsängen förut, det här är helt nytt, alldeles nytt i hela världen, säger Anna Sjunnesson.

Är det här årets konsthändelse?

– Ja, i Sverige.

Saker och ting drar ut på tiden utanför sporthallen. "Pingpong" svävar lätt strax ovanför marken. Någon utbrister: ”Vad väntar vi på?”,

Kultur- och fritidschefen svarar:

– Kommunens livesändning! Vi vill ju visa lyftet på vår Facebook!