Bra glid. "Alla är så glada som man möter i skidspåren", säger Kallhällsbon Henry Palmqvist. Foto: Stefan Källstigen

Nu är nästan alla Järfällabor på glid

Plötsligt åker alla längdskidor. Så även på Järvafältet – är det snö så är det. Men hos sportbutikerna har det varit en utmaning att möta det stora intresset.

  • Publicerad 12:00, 13 feb 2021

Puder, sol och sju minus. Vädret kan knappast vara mer idealiskt än vad det är den här tisdagsförmiddagen på Järvafältet.

– Det ser himla fint ut. Perfekt snö och bra spår, säger Henry Palmqvist från Kallhäll.

Innan den här vintern var det ett par år sedan han spände på sig längdskidorna. Han är inte ensam om att lockas av de vita vidderna just nu.

Faktum är att det har börjat bli svårt att få tag på skidor. Det kan den pappaledige Vattmyrabon Per Hedmark intyga: när han hade ett ärende i en sportaffär häromdagen såg han att det var tomt på lagg.

Bebis ombord. Per Hedmark kör medan ettårige Alvar slumrar i baksätet. Foto: Stefan Källstigen

Jobbpaus. För Elisabet och Tony Granda är längdåkning en utmärkt lunchsyssla. Foto: Stefan Källstigen

Hans egna ”gamla Stockholmsskidor” är lite slitna men glider bra, så bra att ettårige Alvar kan få skjuts i en vagn som pappa drar.

– Det blir lite tyngre. Men i år har jag bara åkt med den, så jag har inget att jämföra med, säger Per.

Förra vintern var tråkig, tycker han, och även om inte heller det här året varit någon direkt fullträff kan vi i alla fall hålla med om att snötäcket är tjockare.

Järfälla skidklubb har i samarbete med kommunen dragit spåren i detta täcke. Utöver Järvafältet har man bäddat för längdåkning på Viksjö golfbana och vid Brukets skidanläggning, där det är konstsnöspår.

Många nya medlemmar

Klubbens ordförande Anders Ahlström tror rent av att intresset för längdåkning kan vara större än någonsin. Han vittnar om många nya medlemmar – men också om hur skidorna har tagit slut i affärerna.

Den problembeskrivningen skriver även Alicia Escacena under på. Hon är avdelningschef på sportbutiken Decathlon i Barkarby.

– Om du jämför med förra året, då vi knappt hade någon snö, har vi absolut sålt mer i år. Tyvärr har vi inte haft tillräckligt med utrustning för att alla ska bli nöjda.

I Alicias butik tog längdskidorna slut för flera veckor sedan. En viktig orsak är enligt henne att pandemin har tvingat slalomanläggningar i bland annat Frankrike och Italien till stängning.

Bättre begagnade

Följden: ökad efterfrågan på längdskidor i hela Europa.

Tur då att det finns andra lösningar. I Jakobsberg har kommunen öppnat sitt sportotek som erbjuder utlåning av bland annat längdskidor.

Polhemsbon Elisabet Granda tar sig fram på ett par bättre begagnade. Hon är nyfrälst; det här är hennes andra längdtur någonsin.

– I söndags var första gången jag åkte. Det är jättevingligt, men bra träning.

Återkomsten. "De var nog rätt okej när jag köpte dem", säger Roger Jalsing om skidorna som inte vallats på åtta år. Även han lyckas ta sig ut i spåret. Foto: Stefan Källstigen

Knepigt. "Jag gör fel varje gång", beklagar sig Roger Jalsing innan det till slut knäpper till. Foto: Stefan Källstigen

En annan som förlitar sig på gamla trotjänare är Roger Jalsing från Berghem. Skidorna köpte han för en sådär 15 år sedan, men det var länge sedan de var i trafik.

– Jag kommer inte ens ihåg hur man sätter på sig dem.

Efter lite trevande knäpper det ändå till där nere. Tur det, då längdskidåkning nog är att föredra framför det ”16 weeks of hell”-program som Roger hävdar att hans fru har hotat honom med.

– Jag tror att jag hakar på honom där borta.

Säger Roger och glider ut i spåret, han också.

Padel, valp, vinterbad – därför kör vi alla i samma trendspår

Fakta: Längdskidåkning i Järfälla

Järfälla skidklubb har tillsammans med kommunen tagit fram tre skidspår: ett på Järvafältet, ett på Viksjö golfbana och ett konstsnöspår vid Brukets skidanläggning.

Arbetet med att dra spåren sker ideellt.

För den som inte har tillgång till egen skidutrustning erbjuder kommunen utlåning via Sportoteket på Mjölnarvägen 6 i Jakobsberg.

På Sportoteket går det att låna längdskidor, skridskor, snowboard med mera. Det är gratis och låntiden är två veckor. Hit kan man också skänka sportutrustning så länge den är i gott skick.

Källor: Kommunen, Järfälla skidklubb

Visa merVisa mindre