Nu är det igång – 700 bostäder byggs vid Malmplan

Efter över tio år med dialog, samråd, granskning, utredningar och detaljplan med mera har arbetet med att bygga ut det gamla mässområdet i Tureberg till slut kommit igång. Platsen får nya gator, nytt torg och 700 bostäder. Men det kommer att ta uppemot tio år till innan allt är klart.

  • Publicerad 07:50, 4 sep 2021

Vi försöker jobba in namnet Malmplan i stället för ”gamla mässområdet”

– Ja, 2028 ska bygget vara klart och 2030 är det projektslut. Men det är en uppskattad tidsplan. Man vet aldrig vad man dyker på när man börjar gräva, säger Emelie Englund, kommunens huvudprojektledare för Malmplan.

Malmplan är den centrala delen av byggområdet, som sträcker sig ända från Bagarbyvägen i väst till järnvägen i öst, men det är också arbetsnamnet för hela området.

– Det är ovant, men vi försöker jobba in namnet Malmplan i stället för ”gamla mässområdet” som man alltid har sagt, säger Måns Berg som jobbar på stadsbyggnadsavdeningen och är områdesansvarig för bland annat Tureberg.

Mässan stängde 2008

Sollentunamässan stängdes 2008 men då den inte har ersatts med i princip någonting – förrän nu – har det gamla namnet envist hängt kvar.

– Det här är efterlängtat! Det har tagit lång tid, men nu ska 700 bostäder byggas. Vi fortsätter att bygga stad, och där är Tureberg en viktig pusselbit, säger Moa Rasmusson (L), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Leden ska bli stadsgata

Sista byggnaden på det gamla mässområdet revs tidigare i år och den senaste tiden har kommunen arbetat med att anlägga nya vägar. Så sent som i förra veckan öppnades till exempel Malmvägens förlängning söderut så att den nu når ända fram till Turebergsleden.

– När allt är färdigt ska det bli ett övergångsställe över Turebergsleden som ska få ett mer stadsgateutseende, lite som Sollentunavägen. Det är nästan svårt att tänka sig i dag när det bara är en trafikled, säger Emelie Englund.

Ett höghus vid Malmplan

Totalt ska det bli fem kvarter i området. Skanska bygger allt utom precis vid Malmplan där kommunen äger marken och JM ska bygga ett 23-våningshöghus med bostadsrätter och ett lägre hus med seniorbostäder intill.

– Vi har varit i dialog med pensionärsorganisationerna och seniorbostäder är verkligen eftertraktat. och det behövs för det kan göra att fler lämnar sin villa och bosätter sig i lägenhet i stället, säger Moa Rasmusson.

Inga hyresrätter

Några hyresrätter blir det dock inte, varken på själva Malmplan eller i de andra nya kvarteren i närheten.

– Vi tittade på vad som redan fanns här i området och det var nästan bara hyresrätter, så det blir bättre variation när det tillkommer bostadsrätter, säger Moa Rasmusson.

Utöver seniorbostäder och vanliga bostadsrätter byggs även ett vårdboende i områdets västra ände. I andra änden, närmast järnvägen, blir det ett helt kommersiellt hus. Tidigare har planerna varit ett hotell, men pandemin kan ha påverkat marknaden så det är ännu inte spikat exakt vad det blir.

– Det kommer att bli en väldigt varierad bebyggelse i området, det har vi jobbat mycket med, säger Moa Rasmusson.

Visionen: En levande stadsdel

Planområdet är cirka fem hektar stort och ligger precis norr om Turebergsleden.

Visionen för omvandlingen av gamla mässområdet är att skapa en levande stadsdel med blandade funktioner och attraktiva offentliga rum. Området ska bli en välkomnande entré till Sollentuna centrum.

Gång- och cykeltrafik samt kollektivtrafik ska prioriteras.

Malmvägen förlängs fram till Turebergsleden, som utvecklas från en trafikled till en stadsgata, med trädplanteringar och utrymme för en eventuell framtida spårväg.

Bostadskvarteren formas som i huvudsak slutna kvarter, de flesta med 4–7 våningar, med tysta och skyddade innergårdar.

Totalt beräknas att cirka 650 bostäder och 60 äldrebostäder samt cirka 15 000 kvadratmeter lokaler kan byggas inom området.

Visa merVisa mindre

Kista tog över mässverksamheten

Sollentunamässan startade sin verksamhet i Servicehuset 1973, och 1986 invigdes Hall II, som tillförde mässan ytterligare 6 000 kvadratmeter.

Ytterligare en mässhall byggdes 2001 i kvarteret Trollvagnen, sydväst om Hall II.

Samma år såldes delar av verksamheten till Posten och Skanska, som i sin tur sålde mässverksamheten till Stockholmsmässan 2002.

Mässverksamheten återuppstod följande år under namnet Sollentuna Expo Center. År 2008 flyttade mässverksamheten till nybyggda lokaler i Kista och mässan i Sollentuna lades ner.

Källa: Sollentuna kommun

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Polisen: Handgranat kastades in i fel lägenhet

Nyheter Stora polisresurser satsas för att få tag på gärningsmannen Enligt polisen var familjen som utsattes för explosionen vid ett flerfamiljshus i Rotebro inte den tilltänkta måltavlan.måndag 20/9 15:28

Kyrkovalet: Posk backade – men klart störst ändå

Nyheter Posk var bara ett mandat från egen majoritet i Sollentuna Det preliminära valresultat från Sollentuna församling var klart redan på måndagsmorgonen och det visade sig att Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Posk, återigen fick klart flest röster av...måndag 20/9 13:18

Kvinna skadad vid explosion i Rotebro

Nyheter Fördes med ambulans till sjukhus i natt En kvinna skadades vid en explosion vid ett flerfamiljshus i Rotebro vid halv 4-tiden i natt. Hon har förts till sjukhus med skador i benen.måndag 20/9 6:59