– Ja, 2028 ska bygget vara klart och 2030 är det projektslut. Men det är en uppskattad tidsplan. Man vet aldrig vad man dyker på när man börjar gräva, säger Emelie Englund, kommunens huvudprojektledare för Malmplan.

Malmplan är den centrala delen av byggområdet, som sträcker sig ända från Bagarbyvägen i väst till järnvägen i öst, men det är också arbetsnamnet för hela området.

– Det är ovant, men vi försöker jobba in namnet Malmplan i stället för ”gamla mässområdet” som man alltid har sagt, säger Måns Berg som jobbar på stadsbyggnadsavdeningen och är områdesansvarig för bland annat Tureberg.

Mässan stängde 2008

Sollentunamässan stängdes 2008 men då den inte har ersatts med i princip någonting – förrän nu – har det gamla namnet envist hängt kvar.

– Det här är efterlängtat! Det har tagit lång tid, men nu ska 700 bostäder byggas. Vi fortsätter att bygga stad, och där är Tureberg en viktig pusselbit, säger Moa Rasmusson (L), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Leden ska bli stadsgata

Sista byggnaden på det gamla mässområdet revs tidigare i år och den senaste tiden har kommunen arbetat med att anlägga nya vägar. Så sent som i förra veckan öppnades till exempel Malmvägens förlängning söderut så att den nu når ända fram till Turebergsleden.

– När allt är färdigt ska det bli ett övergångsställe över Turebergsleden som ska få ett mer stadsgateutseende, lite som Sollentunavägen. Det är nästan svårt att tänka sig i dag när det bara är en trafikled, säger Emelie Englund.

Ett höghus vid Malmplan

Totalt ska det bli fem kvarter i området. Skanska bygger allt utom precis vid Malmplan där kommunen äger marken och JM ska bygga ett 23-våningshöghus med bostadsrätter och ett lägre hus med seniorbostäder intill.

– Vi har varit i dialog med pensionärsorganisationerna och seniorbostäder är verkligen eftertraktat. och det behövs för det kan göra att fler lämnar sin villa och bosätter sig i lägenhet i stället, säger Moa Rasmusson.

Inga hyresrätter

Några hyresrätter blir det dock inte, varken på själva Malmplan eller i de andra nya kvarteren i närheten.

– Vi tittade på vad som redan fanns här i området och det var nästan bara hyresrätter, så det blir bättre variation när det tillkommer bostadsrätter, säger Moa Rasmusson.

Utöver seniorbostäder och vanliga bostadsrätter byggs även ett vårdboende i områdets västra ände. I andra änden, närmast järnvägen, blir det ett helt kommersiellt hus. Tidigare har planerna varit ett hotell, men pandemin kan ha påverkat marknaden så det är ännu inte spikat exakt vad det blir.

– Det kommer att bli en väldigt varierad bebyggelse i området, det har vi jobbat mycket med, säger Moa Rasmusson.