Hästtjej. ”Min syster var i stallet, mamma var i stallet och pappa red och sköt med armborst”, berättar Sara Young. Foto: Pekka Pääkkö

Nöjesprofiler har tagit över Häståkeriet på Gärdet

Hästar, humor och massor av härligt häng. Det är målet för nöjesprofilerna Sara Young och Johan Glans som tagit över Häståkeriet på Gärdet. – Vi vill att den här fantastiska platsen ska bli en samlingspunkt, säger Sara.

  • Publicerad 22:03, 3 jun 2022

Många unga saknar regler och struktur, och en del vuxna vill inte sätta dem

Sedan starten för snart 25 år sedan har Häståkeriet på Greve von Essen väg, bakom Kungliga Borgen, varit ett andningshål för ridsugna.

Nu är Häståkeriet på god väg in i en ny era.

Häromåret gick den dåvarande ägaren Carina Westman i pension, och sedan den 1 februari drivs verksamheten av humorparet Sara Young och Johan Glans.

Den senaste tiden har den traditionella ridskoleverksamheten – som kommer att finnas kvar – blandats med svensexor, möhippor och ledarskapsutbildningar. Till hösten hoppas de kunna lägga i ännu en växel.

– Vi kommer ju båda från nöjesbranschen och vill att det ska hända saker. Jag vill få hit fler ungdomar och jag vill framför allt att det ska bli en må bra-miljö, säger Sara Young.

Hon berättar om gryningsritter som en bra start på dagen, och hur hon ser framför sig att besökarna stannar kvar och dricker en kopp kaffe efter att bestyren är avklarade.

– Det finns många som inte arbetar eller är lediga på dagarna och vi vill att den här fantastiska platsen ska bli en samlingspunkt och ett härligt ställe att hänga på, säger Sara.

Kaja Michelson och Carisma i rundkorallen. Foto: Pekka Pääkkö

Med fast hand visar hon Mitt i:s reporter hur man ska gå med en häst utan att använda sele.

Sara Young & Johan Glans

Sara Young, 46, är radiopratare, ståuppkomiker och manusförfattare. Hon har bland annat skrivit manus till SVT:s julkalender Mirakel, Halvvägs till Himlen på TV4 och Playa Del Sol på Kanal 5. 2020 skrev hon manus till långfilmen Snälla kriminella som hon också regisserade.

Johan Glans, 48, är ståuppkomiker och skådespelare. Han har medverkat i serier som Parlamentet och Kvarteret Skatan och spelat i flera långfilmer och musikaler.

Visa merVisa mindre

I dag finns 13 hästar i stallet som ligger ett stenkast från stan. Snart blir de 14 och då är det full beläggning.

En av trotjänarna är den 18 år gamla Shire-Frieser-korsningen From.

– På honom har många starka, rädda karlar tagit sin allra första ridtur, säger Saras kollega Kaja Michelson.

Hon har arbetat med hästar och ledarskap i både USA och Sverige och menar att hästen är ett ypperligt verktyg för personlig utveckling.

Med fast hand styr hon Mitt i:s reporter som inte kan sluta att ängsligt snegla på Carisma som går bredvid i rundkorallen.

– Du måste titta framåt och visa att det är du som tar ut riktningen. Precis som på en arbetsplats, säger hon.

Precis som tidigare hoppas Sara och Johan kunna locka unga till Häståkeriet. De har också påbörjat en dialog med barn- och ungdomspsykiatrin men ännu inte hittat formerna för detta, berättar Sara.

Häromdagen kom en gymnasieklass från Östra Real.

– I stallet finns en tydlig hierarki. Det finns regler, och någon är chef. Det kan vara ganska skönt om man känner sig lite vilsen i livet. Många unga saknar regler och struktur, och en del vuxna vill inte sätta dem, säger Kaja.

Skyddshelgon. Saras man Johan Glans trivs bättre på scen än i stallet om man ska tro hans fru. Men på Häståkeriet är han alltid närvarande, åtminstone på väggen. Foto: Pekka Pääkkö

Kontrakt till 2025

De senaste åren har det stormat kring Häståkeriet på Greve von Essens väg. När den förra ägaren skulle gå i pension meddelade Djurgårdsförvaltningen att Hovstallet behövde lokalerna.

Protesterna lät inte vänta på sig, och drygt 2000 personer skrev på en namninsamling för att bevara en verksamhet som är öppen för allmänheten.

Häståkeriet har idag ett tidsbegränsat kontrakt som löper fram till januari 2025.

Visa merVisa mindre

Patrytrick. Hästarna på hjul är roligare än man kan tro. Foto: Pekka Pääkkö