Lunchruschen har precis börjat. Vid entrén står personalen uppklädd och redo för att ta emot besökare och visa dem till deras bord, i grodans många salar och rum. Restaurangen fylls snabbt av gäster. Tomma lokaler börjar bli ett minne blott. Så även restriktionerna som nu hävs den 29 september.

Mats Broström har drivit restaurangen grodan i 37 år. Han är egentligen pensionär men kan inte motstå att vara nära gäster och personal. Idag känner han sig glad över att restriktionerna släpps.

– Det blir väldigt skönt att höra sållet i baren igen.

Situationen för grodan har pendlat. Förra årets sommar såg det ut att bli bättre i två månader innan det återigen dalade neråt uppger Mats Broström.

– I år har det blivit succesivt bättre. Idag redan innan restriktionerna släpps så känns det bra. Det märks att folk vill ut.

Hur förberedd är personalen?

– Jag upplever att stämningen för oss som jobbar inom service har varit trygg. Det svåra för personalen har varit att vi inte kan vara nära varandra och gästerna. Nu är det också många som är vaccinerade.

Mats Broström är lättad över att restriktionerna kring avstånden mellan bord slopas.

– Det blir skönt att inte säga till gäster hur och var de får sitta. Vi tycker att det är jobbigt att leka poliser. I slutändan tröttnar och gästerna på det.

Med en yta som tar drygt 200 gäster har grodans festlokal stått så gott som tom.

– Festvåningen är där vi har tagit mest stryk. Folk är rädda för att anordna tillställningar.

Ny bar öppnar upp

I samband med att restriktionerna lättas återinvigs festen nedanför trappen. Fram till 2006 residerade techno- och houseklubben, Cocktail club, källaren på grodan. En plats där återkommande dj´s ur bland annat swedish house mafia spelade. I samma lokaler öppnar inom kort en bar med ett nytt namn. En öppning som även innebär större ytor för gäster att vistas på.

– Människor kanske inte vill stå så tätt i framtiden. Större ytor innebär att gäster inte behöver sitta trång.

"Sett fram emot det här beslutet sen i mars 2020"

För kulturhuset nalen som vanligtvis arrangerar konserter och klubbar har restriktionerna varit förödande. Att det nu släpps är något som nalens vd, Pernilla Abrahamsson, ser positivt på.

– Det är underbart att kunna öppna och för människor att träffas igen. Vår verksamhet bygger på större event så vi har i stort sett haft lokalen stängd sen i mars 2020.

Med ett fullspäckat konsertschema öppnar nalen upp för tillställning från den 1 oktober.

– Vi kommer fortsätta följa de rekommendationer som gäller. Vi har sett fram emot det här beslutet sen i mars 2020, säger Pernilla Abrahamsson.