Körigt. Kö på Sköndalsvägen och kö för att komma ut från handelsplatsen. Bilden är från fredagen den 12 november vid 16.30. Foto: Mattias Kamgren

Nobbar Sköndals handelsplats efter trafikkaoset

Trafikkaoset i Sköndal nådde nya nivåer när andra halvan av handelsplatsen öppnade här om veckan. "Jag kommer inte åka dit igen förrän det är enklare att ta sig dit och därifrån", säger Hökarängsbon Petra Lundgren.

  • Publicerad 11:38, 17 nov 2021

En ny butik, en restaurang och ett gym drog extra mycket folk till Sköndals nya handelsplats första veckan i november. Många tog bilen – vilket de kanske ångrade sen.

– Det var cirka 40 bilar i kö bara för att köra in till Willys. När vi skulle ut från parkeringen tog det 20 minuter, berättar Hökarängsbon Petra Lundgren som var där söndagen den 7 november.

Hon har åkt till Willys tidigare, men aldrig upplevt ett liknande trafikkaos.

Hur reagerar du på att det var så här?

– Jag kommer inte att åka dit igen förrän det är enklare att ta sig dit och därifrån. Det syns att vägen (Sköndalsvägen, reds. anm.) inte är anpassad till ett köpcentrum.

SL: ”Inga extrema förseningar”

Även kollektivtrafiken påverkades av köerna. I ett av många trafikinlägg i en lokal Facebookgrupp, skriver en passagerare att det tog sexton minuter för buss 188 att åka från Semmelvägen och ut till Nynäsvägen – en sträcka på bara några hundra meter.

SL bekräftar att förseningar förekommit.

– Det är ofta köer på platsen som även påverkar busstrafiken. Men det handlar inte om några extrema förseningar, enligt trafikledningen. I rusningstrafik får man räkna med köer nästan var man än är i Stockholm, säger Claes Keisu, pressansvarig på trafikförvaltningen i Region Stockholm.

Tvärstopp. Köande buss blockerar in- och utfarten till handelsplatsen. Foto: Mattias Kamgren

Han ser fram emot det busskörfält som byggs på Sköndalsvägen förbi handelsplatsen.

– Det är tråkigt att det dragit ut på tiden. När det är klart kommer det att flyta på bättre för bussarna, säger han.

Byggbodar tog upp p-platser

Även handelplatsens ägare SCHJ Sköndal vädrar irritation över det försenade vägarbetet, som skulle varit klart i somras.

– Det är ett jättebekymmer, säger Christopher Taube, en av delägarna.

Men inte heller inne på handelsplatsens område var allting klart inför nyinvigningen. Byggbodar stod kvar och tog upp yta ämnad för parkering, vilket bidrog till trängseln.

När Mitt i var på plats en vecka senare var bodarna borta och ytan asfalterad, men ännu inte öppnad.

Varför var det här inte gjort till nyöppningen?

– Var skulle vi då haft byggbodarna? De behövdes för alla förberedelser, säger Christopher Taube.

Hade inte kunnat göra klart det innan?

– Det är klart att vi hade kunnat skjuta på öppningen en månad till, då hade vi hunnit. Men alla ville komma i gång så fort som möjligt.

Någon ytterligare in- och utfart för kunder till handelsplatsen planeras inte, enligt Christopher Taube.

Inhägnat. Drygt 20 parkeringsplatser var fortfarande innanför byggstaket när Mitt i besökte handelsplatsen över en vecka efter att det nya huset öppnade. Foto: Mattias Kamgren