Nemrud Kurt håller en svart lunchväska i handen, ”Lunch” står tryckt i vita bokstäver på påsen. Där i ligger en hemlagad matlåda, några uppskurna tomater skymtas under plastlocket. Matlådan har han tagit med sig till ”frugan”.

– Det finns två kvinnor i mitt liv, min fru och min mamma.

Den nya boken ”Det är bara i ditt huvud” är tillägnad Nemruds mamma.

– Jag har länge sagt att min mamma är definitionen av kärlek. Efter att jag släppte min andra bok för sex år sen hade jag en ganska tuff period, då fanns mamma alltid där. Detta var mitt sätt att tacka henne.

Blandar fiktion och fakta

Nemrud Kurts tredje bok är en faktabaserad roman om psykisk ohälsa. Läsaren får följa Kim som möter på tolv olika typer av psykiska sjukdomar under ett år.

– Man får följa huvudpersonen på ett dramatiserat sätt, samtidigt har jag intervjuat både forskare och KBT-terapueter för att det ska grunda sig i fakta.

Genom att dramatisera faktan hoppas Nemrud Kurt få fler att relatera.

– Hittar du balansen mellan fakta och fiktion så hittar du balansen mellan hjärta och hjärna, då får du läsaren att tänka och känna samtidigt, menar han.

 I Nemrud Kurts tidigare böcker får läsaren möta på psykisk ohälsa och trauman. Psykologi är något han länge intresserat sig för, men att det varit ett återkommande ämne i hans böcker har inte varit avsiktligt.

– Det är så många i vårt samhälle som lider av något de knappt kan sätta fingret på. Börjar du se det så blir du omgiven av det och ser det överallt, tror Nemrud och fortsätter:

– Sen är det ett aktuellt men tabubelagt ämne. Jag är assyrier och i min kultur pratar man inte så mycket om det. Det är som att du går till läkaren och fixar något som är brutet fysiskt, men du går inte till psykologen om du brutit något mentalt.

Hur mycket av dig själv finns i dina böcker?

– Om man tittar på huvudpersonen så är det ju inte jag, men det finns nog alltid spår av en själv i ens verk. Det är en nödvändighet, annars skapas en alldeles för stor distans till läsaren.

Spåret av Väsby

Nemrud Kurt växte upp i centrala Väsby och har alltid bott där tills han flyttade till Kungsholmen för två månader sen. Även om den nya boken utspelar sig i Stockholms innerstad, är Väsby alltid en del av Nermuds författande.

– Jag har alltid haft en speciell kärlek till Väsby, där har jag min familj och mina vänner. Om jag på något sätt med mitt namn och min närvaro kan hjälpa ungdomar i Väsby som lider av psykisk ohälsa, så känner jag att jag har gett tillbaka.

Framtiden

Trots att fokuset just nu ligger på arbetet med boksläppet, så har Nemrud Kurt redan börjat gå i tankarna på nästa bok.

– Målet härnäst är en fantasy-trilogi, jag har alltid varit sugen på att skapa min egna värld.

Kan den komma att vara inspirerad av Upplands Väsby?

– Kanske det! Inspirerad av all kärlek, miljöerna och människorna. Men också andra saker jag varit med om, du tar från allt möjligt och bygger upp din egna värld.