Römosseskolan. Foto: Gabriel Tjulander

Nekades starta skolor förra året

Flera personer bakom Framstegsskolan i Rågsved nekades förra året att starta nya skolor i Botkyrka och Nacka, visar Mitt i:s granskning.

  • Publicerad 15:29, 19 nov 2021

Flera av de personer som fram tills nyligen styrt Framstegsskolan i Rågsved och fortfarande styr Römosseskolorna blev förra året nekade av Skolinspektionen att starta nya skolor i Botkyrka och Nacka, i andra bolagsnamn, visar Mitt i:s granskning. Detta med hänvisning till brister i styrningen av Römosseskolorna samt brister i sin ansökan.

Att Framstegsskolan inte behövde söka ett nytt tillstånd för att öppna i Rågsved i år berodde på att deras gamla – och giltiga – tillstånd berörde Stockholms stad samt att det var exakt samma huvudman för det giltiga tillståndet och skolan i Rågsved, till skillnad från i Botkyrka och Nacka.

Åtal mot rektor

Samtidigt som Skolinspektionen dragit in tillståndet för Römosseskolorna i Göteborg, vilket nu överklagats till förvaltningsrätten, har ekobrottsmyndigheten väckt åtal mot två personer med koppling till Römosseskolorna. Misstankarna handlar om att personerna, en av dem en tidigare rektor, begått grova ekobrott.

Åklagaren tror att cirka 13 miljoner av den kommunala skolpeng som skolan har mottagit för att bedriva skolverksamhet i stället har gått till andra ändamål.

Till exempel skapades bluffakturor så att skolpengen gick till en av de åtalades resor och två organisationer i Somalia. De två åtalade har inte suttit i styrelsen för skolan i Rågsved.