I november i fjol rapporterade Mitt i om att staden ansökt om att få ordningsvakter till delar av Akalla och Kista.

Ansökan rörde tillstånd för stadens ordningsvakter att få patrullera i centrala Akalla, längs i princip hela Sibeliusgången, samt i ett mindre område utanför Kista tunnelbanestation, norr om busstorget.

https://www.mitti.se/nyheter/staden-vill-ha-ordningsvakter-i-akalla-och-kista/reptks!RzRfk0RxsspCsoX2RZ0fA/

Får avslag

Nu har polismyndigheten sagt nej till ansökan. I avslaget anger de att de inte har rättsliga förutsättningar att bevilja staden tillstånd, och att det saknas ett särskilt behov. En bild den grönblå majoriteten i Stockholm, med trygghetsborgarråd Erik Slottner (KD) i spetsen, inte delar.

– Det är beklagligt att rådande lagstiftning gör att den problematik som finns i området inte tillåter närvaro av ordningsvakter. Efter att kameror sattes upp i Husby har vi kunnat se att en viss del av problemen som fanns där tidigare har flyttat till Akalla och delar av Kista, säger Erik Slottner.

Han säger att staden ansökte om ordningsvakter mot bakgrund av det ansträngda ordningsläget på platserna. Särskilda problem har det varit med missbruk, drogförsäljning och ungdomsgrupperingar, nedskräpning och skadegörelse, berättar han.

Tillåts på andra platser

Under 2019 blev delar av Rinkeby, Husby, Tensta och Spånga centrum så kallade LOV3-områden; platser som blivit godkända för ordningsvakter att patrullera inom. Erik Slottner säger att han fortfarande tror att Akalla och Kista kan bli godkända så småningom.

– Vi ger inte upp med detta avslag. Ordningsvakterna uppskattas av polisen samt avlastar och rycker in när det behövs. Det är beklagligt att vi inte tillåts bidra på det sätt vi kan enbart för att lagstiftningen är 40 år gammal, säger han.