Frågan väcktes för flera år sedan av dåvarande hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L), som nu sitter i riksdagen. En motion i frågan har nu långt om länge behandlats i Region Stockholms fullmäktige.

Liberalerna hänvisar till att narkotikadödligheten i Sverige hör till de högsta i Europa, och dödsfallen ökar. De menar att narkotika- och beroendepolitiken inte håller jämna steg med utvecklingen.

De hänvisar också till en statlig utredning som förespråkar ett försök med en hälsocentral med brukarrum.

Vore olagligt

Men regionledningskontoret konstaterar att det är olagligt att inneha och konsumera illegala preparat, och även att ha spår av dem i kroppen, och att det inte finns juridiska möjligheter att starta brukarrum.

Det skulle i så fall krävas undantag i lagstiftningen, något som till exempel finns i Norge och Danmark.

Frågan om brukarrum splittrar såväl mittenkoalitionen, som är beroende av Vänsterpartiet för att få majoritet, som oppositionen.

Moderaterna backade inte upp de forna koalitionskollegorna i Liberalerna och avstod omröstningen, och KD hänvisar till att det vore illegalt.

Stöd från V

Stöd får de bara från Vänsterpartiet som påpekar att de juridiska hindren borde gå att undanröja.

Mittenkoalitionen kommer därmed undan. I alla fall för nu.

För Anna Starbrink har inte gett upp, utan har lämnat in en motion till riksdagen där hon föreslår att Region Stockholm blir pilotregion för brukarrum inom beroendevården.

Sprututbytet vid S:t Göran stänger – ska till Södermalm

Allt färre personer i missbruk byter till sig rena kanyler på regionens sprututbyten i innerstan. Därför stänger mottagningen på Kungsholmen – i stället får besökarna åka till Södermalm.

Vid sprututbytet på Sankt Görans sjukhusområde kan missbrukare byta till sig rena sprutor och kanyler.

Men allt färre besöker sprututbytesmottagningarna på Kungsholmen och vid Maria sjukhus på Södermalm. Det har gått från 26 000 till 19 000 besök per år de senaste fem åren.

Sprututbytet vid Sankt Göran bedrivs dessutom i en paviljong med tillfälligt bygglov som inte kan förlängas efter 31 december.

– Därför är den bästa lösningen att det får drivas vidare som en mottagning på Maria Sjukhus. Arbete har påbörjats för att hitta en bättre lokalisering där, skriver Maria Andersson, chef för psykiatrienheten vid Region Stockholm, i ett mejl.

Sprututbytet ligger på Maria prästgårdsgata. De senaste åren har de haft i snitt 40 besök om dagen.

Sprututbytet ligger på Maria prästgårdsgata. De senaste åren har de haft i snitt 40 besök om dagen.

Victor Malmcrona

Mer tillgängligt

Att samla sprututbytet vid Maria sjukhus innebär inga specifika fördelar, menar förvaltningen. Snarare handlar det om att de har svårt att motivera att ha kvar mottagningen på Kungsholmen.

Varför minskningen av besökare har skett är inte säkert, men enligt regionens hälso- och sjukvårdsförvaltning (HSF) är det mest troligt att besökarna får fler sprutor per besök, att liknande verksamheter blivit mer tillgängliga i andra delar av landet och att fler patienter skriver in sig för läkemedelsassisterad behandling.

Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämndens psykiatriutskott vid regionen.

Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämndens psykiatriutskott vid regionen.

Pressbild Fredrik Hjerling

Ska förstärkas med buss

Efter beslut från det rödgröna styret i regionen ser förvaltningen över hur beroendevården bättre kan anpassas efter patienters behov och förutsättningar.

– En del av det är att se över hur sprututbytet kan göras mer tillgängligt. Där är den mobila vårdmottagningen – sprutbytesbussen – en viktig förstärkning. Just nu ser förvaltningen över hur sprututbytet ska organiseras när det tillfälliga bygglovet vid S:t Göran löper ut, skriver Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämndens psykiatriutskott vid regionen.

Än har inget förslag tagits upp till politisk nivå, men det lutar åt att förslaget blir att stänga mottagningen vid Sankt Göran. Då blir sprututbytet vid Maria sjukhus den enda fasta mottagningen i innerstan.

Dock tittar man även på att öppna mindre sprututbyten runt om i regionen.

Sprututbytet på Maria sjukhus öppnade 2019.

Sprututbytet på Maria sjukhus öppnade 2019.

Mostphotos

Skadereducerande

Nyss kom också beskedet att beroendeakuten vid Maria sjukhus stänger vid årsskiftet. Patienterna hänvisas till beroende­akuten vid Sankt Göran.

– Det är dock viktigt att skilja på att detta är två helt olika förändringar av helt olika verksamheter och förändringarna har ingen koppling till varandra, skriver Maria Andersson.

Sprututbytet kan därmed hamna helt skilt från en beroendeakut.

Ser ni några risker med det?

– HSF ser inga påtagliga risker då sprututbyte är en så kallad skadereducerande verksamhet och har ingenting med akut beroendevård att göra, skriver Maria Andersson.

Ansågs kontroversiellt

Sprututbytet på Sankt Görans sjukhusområde öppnade 2013. Mottagningen på Södermalm öppnade 2019.

Här kan människor som injicerar droger byta till sig rena sprutor och kanyler. Syftet är att minska förekomsten av olika blodsjukdomar.

Vid mottagningarna erbjuds patienter även vidare vård och stöd samt vaccinering.

Vid öppningen ansågs verksamheten kontroversiell. Invändningen som fanns var att det skulle leda till att fler började använda droger.

Med åren har sprututbyte blivit en mer accepterad typ av insats och spridningen av till exempel hepatit C har minskat bland målgruppen.

2022–2023 hade mottagningen på Södermalm 40 besök om dagen i snitt. Kungsholmen hade 25–30 besök samma period.

Källa: Region Stockholm/Kunskapsguiden

Minskningen av patienter beror på detta

Allt färre besöker sprututbytesmottagningarna på Kungsholmen och vid Maria sjukhus på Södermalm. Det har gått från 26 000 till 19 000 besök per år.

De mest troliga förklaringarna till minskningen är dessa, enligt regionen: 

Besökarna får fler sprutor/nålar per besök.

Sprututbytesverksamheter har blivit mer tillgängliga i landet och i närliggande Regioner – vilket minskar belastningen i Stockholm.

Regionen har sett ett ökat remissflöde från sprututbytet till LARO – läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende.

Fler söker också vård vid LARO-mottagningar och stannar längre som patienter där.

Källa: Region Stockholm

Maria Andersson, chef för psykiatrienheten vid Region Stockholm, ser inga risker med att sprututbytet flyttar till Södermalm.

Maria Andersson, chef för psykiatrienheten vid Region Stockholm, ser inga risker med att sprututbytet flyttar till Södermalm.

Anna Molander/Victor Malmcrona

Sprututbytet vid S:t Göran stänger – ska till Södermalm

7 000 färre besökare på fem år ✔ Maria sjukhus blir enda mottagningen i innerstan ✔ Ska stärkas upp med buss

Prima Maria om stängningen: "Större dödlighet"

Tusentals patienter och över 100 anställda påverkas när Prima Maria beroendeakut på stänger. Att i stället skicka de som behöver vård till Sankt Göran kommer drabba de mest utsatta, menar personalen.

– Det leder till mer missbruk och större dödlighet, säger undersköterskan Monicka Lindva.

Dygnet runt, årets alla dagar, håller beroendeakuten i Maria sjukhus på Wollmar Yxkullsgatan öppet. Sedan 1960-talet har missbruksvård erbjudits här.

Hit kommer personer som överdoserat, mår psykiskt dåligt eller har problem med abstinens för att få specialistvård.

På privata Prima Maria beroendeakut finns drygt 50 tillvidareanställda. Utöver det finns runt 60 timanställda. De tar emot 20–30 patienter om dagen.

Richard Wijkström, enhetschef vid Prima Maria, menar att tillgången till beroendevård försämras för den patientgrupp de arbetar med.

Richard Wijkström, enhetschef vid Prima Maria, menar att tillgången till beroendevård försämras för den patientgrupp de arbetar med.

Pekka Pääkkö

"Nästan alltid fullt"

För några veckor sedan informerades anställda om att de sägs upp. Akuten stänger och 30 vårdplatser försvinner.

– Vi har nästan alltid fullt här. Det är synd att stänga ett fullt fungerande sjukhus, säger undersköterskan Monicka Lindva.

Förändringen kommer efter politiska beslut inom regionen att vården ska centraliseras. I stället ska patienter hänvisas till Beroendecentrum Stockholm (BAS) vid Sankt Görans sjukhus. Förhoppningen är att på så vis kunna erbjuda en mer sammanhållen och jämlik vård.

– De har redan högt tryck där. Resultatet kommer att bli en kedjereaktion med mer tryck på vanliga akuter, som på Södersjukhuset, säger sjuksköterskan Mia Nordström.

– De gör ett jättebra jobb på BAS och vi har ett bra samarbete med dem. Våra kliniker kompletterar varandra väl, men det finns risker om antalet vårdplatser dras ner, säger enhetschefen Richard Wijkström.

"Vår patientgrupp består av utsatta människor. Det här har skapat stor oro hos dem," säger undersköterskan Karin Biström, här med kollegan Monicka Lindva.

"Vår patientgrupp består av utsatta människor. Det här har skapat stor oro hos dem," säger undersköterskan Karin Biström, här med kollegan Monicka Lindva.

Pekka Pääkkö

Känner patienterna

De anställda Mitt i träffar har jobbat här i flera år, under olika vårdgivare. De ser stora risker med att akuten stängs och att de anställda sägs upp. De pekar på att de jobbar med en utsatt patientgrupp som hamnar längre från vården.

De beskriver även hur deras akut ofta är lugnare än på BAS och att många därför gärna väljer att söka sig till Maria.

Samtidigt är många patienter återkommande.

– De vet vilka vi är här och är trygga med oss. Att ta sig till ett nytt ställe med personer de inte känner kan göra det svårare att söka vård. Eftersom vi känner dem är det också lättare för oss att ge dem de behandlingar och bemötande de behöver, säger Monicka Lindva.

Sjuksköterskan Mia Nordström, enhetschefen Richard Wijkström, läkaren Youssef Mosbeh, undersköterskorna Karin Biström och Monicka Lindva är oroliga att deras patienter drabbas negativt när beroendeakuten stänger.

Sjuksköterskan Mia Nordström, enhetschefen Richard Wijkström, läkaren Youssef Mosbeh, undersköterskorna Karin Biström och Monicka Lindva är oroliga att deras patienter drabbas negativt när beroendeakuten stänger.

Pekka Pääkkö

Länge för polis och ambulans

Intill ligger polishuset. Ofta kommer patruller och överlämnar patienter som omhändertagits med anledning av berusning. En farhåga är att patrullerna kommer att behöva lägga mer tid på resor till Kungsholmen.

Kvar här blir LARO-mottagningen. Där kan personer hämta ut medicin mot sitt opioidberoende.

– Vi kan hjälpa till direkt om en patient där blir dålig. Den möjligheten försvinner, i stället tvingas de åka över stan.

Monicka Lindva sammanfattar farhågorna av nedläggningen:

– Det kommer att leda till mer missbruk och större dödlighet.

Utanför akuten stannar en ambulans. De lämnar över en patient som propsat på att åka just hit.

– Att komma hit är fantastiskt, vi är alltid välkomna med patienter. Så är det inte överallt, säger ambulanssjukvårdaren Malin Svedberg.

Vad tror du händer om de måste stänga?

– Vi kommer köra till Sös i stället, belasta dem än mer. Köra patienter till ett sjukhus de egentligen inte ska vara på för den vård de behöver.

Vid årsskiftet löper Prima Marias avtal ut. Vad det blir av lokalerna i Maria sjukhus efter det är oklart.

Ambulanssjukvårdaren Malin Svedberg och specialistsjuksköterskan Ronja Henmyr har precis lämnat över en patient till Prima Maria beroendeakut, där undersköterskorna Karin Biström och Monicka Lindva jobbar.

Ambulanssjukvårdaren Malin Svedberg och specialistsjuksköterskan Ronja Henmyr har precis lämnat över en patient till Prima Maria beroendeakut, där undersköterskorna Karin Biström och Monicka Lindva jobbar.

Pekka Pääkkö

Prima Maria om stängningen: "Större dödlighet"

Anställda ser stora risker när akutmottagning stänger ✔ Oro för högre tryck på andra akuter ✔ "Svårare att söka vård"