Bostad. Nationalekonomen Åsa Hansson önskar en mer neutral skatt. Foto: Johan Bävman/Sacharias Källdén

Nationalekonomen: Olyckligt att fastighetsskatten togs bort 2008

Att fastighetsskatten togs bort 2008 är olyckligt enligt nationalekonomen Åsa Hansson. Hon menar att det är lätt att ta bort en skatt, men svårare att sedan återinföra den.

  • Publicerad 16:30, 4 jun 2021

Nationalekonomer älskar fastighetsskatten, eller gillar åtminstone skatten, enligt Åsa Hansson, docent och nationalekonom vid Lunds universitet.

– Alla nationalekonomer tycker det är en bra skatt, den är stabil, skatten ligger där den ligger.

– När man tittar på olika studier är det den skatt som är minst skadlig. Det är lite bekymmersamt att Sverige är det land som använder skatten minst. I stället tar vi ut väldigt mycket skatt på arbete som i sin tur gör att folk inte kommer in på arbetsmarknaden. Med en fastighetsskatt hade vi kunnat sänka andra skatter, säger hon.

Investerar inte i företag

Andra konsekvenser är att investeringar görs i fastigheter i stället för i innovationer och företag. Skattesystemet gör det mer fördelaktigt.

– Det talar för en fastighetsskatt, säger Åsa Hansson.

Hur skulle en fastighetsskatt utformas?

– Jag kan tycka att den ska vara neutral. Skatten ska vara neutral mellan olika boendeformer, men också neutral till andra investeringar så att det inte är fördelaktigare att investera i fastigheter. Enda sättet är en omfattande skattereform, att man växlar skatt mot någon annan skatt.

Kommer en fastighetsskatt att införas?

– Jag är ganska pessimistisk. Det är tråkigt, Sverige förlorar på det. Det är väldigt olyckligt att man tog bort fastighetsskatten 2008. Det är lätt att ta bort en skatt men svårare att återinföra samma skatt.