För ett par år sedan läste Nathalie Berezina en artikel om ett gäng forskare som av en slump lämnade vaxmalslarver i en platspåse över natten. Larverna skulle användas i andra experiment. Men när de kom tillbaka till labbet på morgonen var larverna överallt. Och påsen var full med hål.

– De upptäckte det helt på slump. Men de tog inte det vidare.

För två och ett halvt år sedan flyttade till Järfälla efter att hon träffat en svensk man.

– Här började jag fördjupa mig i de här insekterna och undersökte hur insekterna tog till vara på plasten de åt.

I Frankrike och Belgien jobbade hon tio år inom bioplast-industrin, därefter fem år med insekter. I sitt nya företag Norbite kombinerar hon de två branscherna.

Hon upptäckte att vaxmalslarverna bryter ner plasten, samtidigt som de själva utgör högkvalitativ protein och fiber. I framtiden kan de utgöra föda för såväl djur som människor.

Ett skadedjur i det vilda

Ute i naturen är dessa larver skadedjur. De lever på vax i bikupor och bildar strängar som gör att bikupan inte längre kan användas av biet. Nathalie Berezina har upptäckt att den kemiska strukturen i vanligt förekommande plast liknar den i bivax.

– I naturen har kemiska reaktioner pågått i miljontals år. I naturen finns inga sopor och genom de här larverna kan vi härma den naturliga återvinningen. Allt bryts ner i ett oändligt kretslopp.

Påse bryts ner på ett dygn

För tre kilo plast behövs ett kilo larver. En plastpåse bryts ner på ett dygn. Målet är att kunna bryta ner 30 000 ton plast om året 2027. Men det är än så länge en lång bit kvar.

– Just nu är vi bara ett garageprojekt, haha.

Men företaget har redan vunnit priser, bland annat i hållbarhetstävlingen Njord Nest och ett rymdpris. De antogs också till en den nationella rymdinkubatorn ESA-BIC Sweden, ett projekt som främjar start up-företag.

– Vår idé är att kunna använda larverna på långa rymdresor. Astronauterna behöver göra sig av med sitt avfall samtidigt som de kan användas som proteinrik föda. I rymdforskningen behöver du vara drömmare, och vi passar bra in där.

Återvinner det som bränns

För att komma vidare behöver företaget en riktig lokal. De behöver också hitta fungerande system för att växla upp produktionen till en industriell skala.

Räcker det inte med vanlig återvinning?

– De system av återvinning som finns i dag fungerar inte på alla typer av plast. Vi vill vara ett komplement till återvinningsindustrin. Våra larver kan återvinna plast som återfinns i textilier, madrasser och andra mjuka plaster. Plast som annars bara bränns.