I dagsläget får bastusugna Järfällabor vända sig till gymanläggningar, Järfällabadet eller Ängsjö friluftsgård.

Kallhällsbon Natalie Kesim Ruuska vill däremot se en bastu i sina egna trakter. Under juli månad lämnade hon in ett Järfällaförslag om det, som nu har fått över 100 röster. Det innebär att det ska lyftas till kommunstyrelsen, som får avgöra om förslaget är möjligt att förverkliga.

Natalie Kesim Ruuska menar att en bastu i anslutning till Kallhällsbadet skulle gynna invånarna.

– Det optimala vore om man kunde ha någon form av bastubyggnad precis intill vattnet så man kan hoppa i och ta ett dopp.

Gynnar den finska kulturen

Natalie Kesim Ruuska menar att bastubadande generellt sett uppskattas av många människor i olika åldrar, just för dess avslappnande effekt och hälsosamma fördelar.

Hon påpekar även att kommunen ingår i ett finskt förvaltningsområde. Det innebär att kommunen har ett särskilt ansvar gentemot kommuninvånare med finsk anknytning – bland annat genom att främja sverigefinnarnas möjligheter att behålla och utveckla sin kultur i kommunen.

– Jag är från en finsk familj och är uppvuxen med att basta, vilket jag saknar. Vi brukade basta varje vecka i min familj, men det är ju väldigt vanligt att basta flera gånger i veckan som finsk.

Upp till politikerna

Natalie Kesim Ruuska menar även att kommunen hade kunnat ta del av underlag som andra bastuföreningar använder, för att se hur den kan drivas och underhållas.

– Det finns ju många föreningar i Stockholm. I min hemstad Eskiltuna finns en bastuförening precis vid vattnet som man kan hyra. Det tycker jag verkligen borde finnas i Kallhäll också, särskilt med tanke på att Mälaren ligger precis intill.

Röstningen avslutas den 1 september, sedan är det upp till politikerna att bestämma om det ska skickas vidare till en nämnd för utredning.

– Jag är förvånad över att så många röstade faktiskt, det trodde jag inte. Men det känns jätteroligt, det är precis vad jag ville.