Incheckning till SAS flygningar på Arlanda. Foto: Claudio Britos

Närlingslivschefen om SAS sparpaket

SAS har gjort miljardförlust det senaste kvartalet. Förra veckan gick flygbolaget ut med ett sparpaket. 7,5 miljarder ska sparas varje år. Något som kan drabba SAS-anställda i Sigtuna kommun.

  • Publicerad 09:30, 10 mar 2022

Det är klart att vi hejar på SAS

Under lång tid har SAS kämpat med ekonomin. Att det sedan kom en pandemi hjälpte inte bolaget. De senaste två åren har varit tuffa för flygbolaget. Det senaste kvartalet gjorde SAS en förlust på 2,6 miljarder. Med anledning av det och förändrade resmönster och marknadsvillkor lanserar SAS nu ett sparpaket. Något som kan komma att drabba de många SAS-anställda som bor i Sigtuna kommun.

Det finns ingen exakt siffra på hur många Sigtunabor som arbetar på SAS.

– Vi har försökt få ut sådana siffror men det var svårt. Generellt ligger siffrorna på någonstans mellan 10 och 20 procent lite beroende på företag på hela Arlanda, säger Mathias Forsberg som är näringslivschef på Sigtuna kommun.

Men om SAS säger upp många kan det få konsekvenser för kommunen med en högre arbetslöshet. I dagsläget är det inte klart om och eller hur många som kan förlora jobbet i sparpaketet.

– Dels vet vi inte detaljerna i det här sparpaketet så det är svårt att uttala sig om det men SAS har sagt att de inte ska säga upp så många vad jag förstår. Men om SAS går stärkta ur krisen är det ju bra. VI vill ha ett starkt SAS på Arlanda, det är positivt på lång sikt. Vi har haft en stor arbetslöshet, den har ju nästan fördubblats men är på väg ner nu igen så den stora smällen har redan varit. Det är mer den känslomässiga biten som påverkar kommunen, säger Mathias Forsberg.

Förändringar i flygresandet påbörjades redan innan pandemin med klimathotet som en bidragande orsak. Flygskam blev ett vedertaget utryck och flygbolagen gick sämre än tidigare.

– Flygbranschen har lidit otroligt mycket under två år. Det gäller ju inte bara SAS utan alla bolag. Att det skulle bli någon typ av förändring var väntat.

SAS genomförde förändringar i sina rutter, framförallt långlinjerna.

– SAS började flytta trafik ner till Köpenhamn och det är utveckling vi ske vilja se åt motsatt riktning. Det var ett antal långlinjer som förr gick direkt från Arlanda. Fler långlinjer till Arlanda är välkommen både för Sigtuna och för Sverige är det bättre att SAS får fler långlinjer, säger Mathias Forsberg och fortsätter.

– SAS har en emotionell koppling till många i kommunen så det är klart att vi hejar på SAS.

Sigtuna kommun ser långsiktigt positivt på Arlanda som nav för utvecklingen av flygplatsstaden och företag som vill etablera sig i området. 

– Den framtida utvecklingen med elflyg, e-handel och förändrat resemönster tror jag kommer stärka Arlanda och Sigtuna kommun som företagsplats. 

Med fler företag kopplat till Arlanda väljer fler personer att bo i kommunen och närhet till arbetsplatsen.

– Sigtuna kommun ligger på topp fem i Sverige de senaste tio åren vad gäller nya bostäder. Det är inflyttning i hela kommunen och trots nybyggnationen stiger fastighetspriserna kraftigt, säger Mathias Forsberg.

7,5 miljarder ska sparas varje år

SAS går med förlust.

Nu har flygbolaget gått ut med ett sparpaket.

7,5 miljarder ska sparas varje år.

Något som kan drabba SAS-anställda i Sigtuna kommun.

Detta kan få konsekvens med högre arbetslöshet i Sigtuna kommun.

Mellan 10-20 procent av SAS-anställda på Arlanda bor i Sigtuna kommun.

Samma siffra gäller för många av alla de företag som verkar på flygplatsen.

Visa merVisa mindre

Få förskolelärare har examen

Nyheter För få utbildade förskollärare. Svårt att följa läroplanen. För mycket administration och kringarbete. Ny rapport från Lärarförbundet visar på stora problem i förskolan.onsdag 18/5 13:41

Brobygget tar plats på Valsta torg

Nyheter Folkliv. Ska bidra till ökad trygghet och delaktighet i området Under helgerna kan man prova på gratis sport- och fritidsaktiviteter utomhus på Valsta torg. Utrustning lånas hos Fritidsbanken och Brobyggets ledare hjälper till på plats.tisdag 17/5 16:50

Skottlossning mot bil i Valsta

Nyheter Flera personer i bilen men ingen blev skadad Under torsdagskvällen besköts en bil i Valsta. Flera personer fanns i bilen men ingen blev skadad.fredag 13/5 11:30