– Känner ni cannabislukten?

Poliserna Måns Gauffin och Evelina Andersson går i täten på vår promenad i övre Observatorielunden och snart har de identifierat källan.

På en bänk längre ner i parken sitter två män i 25-årsåldern och röker en joint med cannabis.

De ser inte särskilt förvånade ut när Evelina Andersson går fram till dem.

– Klockan 13 en onsdag och vi har varit här någon minut. Det är rätt talande för hur det ser ut, säger Måns Gauffin, kommunpolis på Norrmalm.

Sedan flera år tillbaka samarbetar polisen med staden och stadsdelsförvaltningen, bland annat för att komma till rätta med narkotikaproblematiken.

Potentiella köpare

Observatorielunden är en etablerad plats för narkotika­handel och de flesta unga som rör sig i området är i 15–18-årsåldern. Men det förekommer även yngre.

Nästan varje pass är polisens ungdomsgrupp där, lika ofta träffar de personer som röker cannabis eller har narkotika på sig.

– Säljarna vet om att det finns potentiella köpare här. Det är inte sällan vi tar dem med stora partier, säger Evelina Andersson, chef för ungdomsgruppen på Norrmalm.

– Och vill man köpa narkotika så vet man att man kan åka hit. Många vi konfronterar har åkt från andra delar av stan,

Att Odenplan är en knutpunkt för kollektivtrafiken spelar in.

– Där finns också en del nattöppna aktiviteter som drar ungdomar. Ofta sker överlåtelse på Odenplan, sedan går man upp till Observatorielunden och röker, säger Måns Gauffin.

– Det är lite mörkt och undangömt på kullen och upplevs som en plats där man kan göra saker som ingen ser, säger Evelina Andersson.

”Råkade röka”

Tittar man på statistiken har antalet anmälda narkotikabrott i Observatorielunden och på Odenplan ökat från 74 år 2018 till 481 i fjol.

Brotten sker ganska jämnt fördelat under året och veckan. De flesta som misstänks för brott är mellan 18 och 25 år.

– Man ringer ju inte in själv och säger ”jag råkade röka en joint” utan antingen är polisen på plats eller så ringer ett vittne in, säger Måns Gauffin.

– Frågan är om det har ökat så mycket eller om vi har börjat upptäcka det mer? Hade inte ungdomsgruppen varit på plats hade vi haft färre registrerade narkotikabrott.

Många förvånade

Evelina Andersson berättar att många blir förvånade när hon och hennes kollegor konfronterar personer när de röker cannabis.

– Många blir chockade. Vi är ofta civilt klädda och det är vanligt att man inte räknar med att polisen är här och jobbar.

Polisen hoppas att fler vuxna ska få upp ögonen för Observatorielunden och vistas mer där.

– Kanske föräldrar som är nyfikna på vad deras barn gör. Får vi mer folk i rörelse även kvällstid så kommer problemen att minska. Vi är beroende av det och andra aktörer i samhället. När polisens ungdomsgrupp kommer hit är brottet redan begånget, säger Måns Gauffin.

– Vårt mål är att Observatorielunden inte ska vara en öppen drogscen.

Flyttar man inte bara problemet någon annanstans?

– Vi försöker ju få de här ungdomarna att sluta med narkotika, bland annat genom att göra det svårare att bruka. Vi har även ett gott samarbete med socialtjänsten och vården, säger Evelina Andersson.

Både hon och Måns Gauffin betonar situationens allvar.

– Varje dag träffar vi ungdomar här som använder narkotika. Grannar som jag har pratat med går inte dit på kvällarna, det är en relativt öde plats i dag, säger Måns Gauffin.

Förstärkt belysning och klottersanering.

Det är några av de åtgärder som hittills har vidtagits i Observatorielunden.

I slutet av förra året genomfördes en trygghetsvandring i parken och stadsdelsförvaltningen jobbar med att göra området mer levande. Samtidigt behöver man ta hänsyn till olika intressen.

Ett kulturarv

– Parker och grönytor är platser människor ska kunna uppehålla sig på för vila och återhämtning. Då kan vi inte ha ett tivoli där, utan vi måste behålla flexibla ytor för spontana aktiviteter, säger Andreas Kagg Stenmalm, trygghetssamordnare på Norrmalms stadsdelsförvaltning.

– Man behöver också ta hänsyn till naturmiljön. Särskilt i innerstan där det byggs överallt och där det inte finns lika mycket grönytor. Observatorielunden omfattas även av ett kulturarv som ska värnas. Det innebär att vi inte ska eller kan göra för stora ingrepp.

I sommar hoppas stadsdelsförvaltningen att kunna ordna en del tillfälliga aktiviteter i området. Bland annat författarsamtal och poesiuppläsning, men det är inte spikat ännu.

Öka tryggheten

Polisens, stadens och fastighetsägarnas platssamverkan omfattar Odenplan, Obsan och Vasaparken.

– Syftet är att minska antalet brott och ordningsstörningar samt öka tryggheten. Lyckas vi få till positiva förändringar på en viss plats kommer det att påverka andra ställen i området, säger Andreas Kagg Stenmalm.

Staden har ansökt om att göra parken till ett så kallat LOV3-område, där kommunala ordningsvakter får patrullera. Tidigare har man fått nej från Polismyndigheten.

– Där ser vi öppen droghandel, offentlig urinering, bråk, boplatser och skadegörelse, har trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) sagt till Mitt i tidigare.