Stort. Att få spela mot Thomas von Brömssen var spännnande och en stor lärdom, säger Naomi Bethke. Foto: Anders Birkeland

Naomi fick roll i svensk klassiker

Vasastadsbon Naomi Bethke, 16, gör sin första större roll i den fjärde upplagan av Göta Kanal. När det stod klart att hon fått rollen kunde hon inte sluta le av lycka.

  • Publicerad 15:10, 12 aug 2022

Det är en surrealistisk känsla att se sig själv på filmduken

Den 27 juli hade den stjärnspäckade filmen Göta Kanal 4 premiär på bioduken. Skådisar som Thomas von Brömssen, Eva Röse och Per Andersson medverkar i den fjärde upplagan av komedin som första gången såg dagens ljus 1981.

Medverkar gör också 16-åriga Vasastansbon Naomi Bethke, som nu gör sin första större roll på filmduken. Tidigare har hon bland annat medverkat i musikalen Billy Elliot på Stadsteatern, haft en mindre roll i serien Bert och kortfilmer.

Nyfiken. När Naomi var 8 år gjorde hon en mindre roll i den indiska filmen Nirbashito, som hennes pappa skådespelade i. Där föddes nyfikenheten på skådespeleriet. Foto: Melinda Rönnberg

Via sin agentur fick Naomi Bethke provfilma för rollen i Göta Kanal 4. När hon fick veta att hon hade fått rollen var lyckan total.

– Det var pappa som fick samtalet och berättade för mig. Jag har nog aldrig blivit så glad och chockad i hela mitt liv, jag kunde inte sluta le. Tanken på att äntligen få chansen att spela en större roll och dessutom mot så erkända skådisar var overklig.

Eva Röses dotter

Den fjärde Göta kanal-filmen kretsar kring en skilsmässa. Eva Röses karaktär, Petra, har ärvt varvet, hunnit gifta sig, skaffat två barn – och skilt sig. Nu står varvet på spel i en annorlunda bodelning mellan henne och ex-maken Arvid (Per Andersson). I filmen har Naomi rollen som dotter till det gifta paret Petra (Eva Röse) och Emil (Per Andersson). Hennes lillebror spelas av Sigge Dorsin.

Inspelningsperioden var enligt Naomi fartfylld och inspirerande.

– Det var jättekul och häftigt att spela mot så pass erfarna skådisar. Jag lärde mig väldigt mycket som jag kommer att ta med mig.

Naomi pluggar på Kungliga balettskolan och har bott i Vasastan i hela sitt liv.

– Jag tycker jättemycket om Vasastan, det är en sådan barndomskänsla för mig eftersom jag växt upp här. En ledig dag går jag gärna till Brunnsviken och tar ett dopp, för att sedan äta en god vego-lunch på mitt favvo-ställe Mahalo.

Förälder. Eva Röse spelar Naomi Bethkes mamma i Göta Kanal 4. Foto: Anders Birkeland

Många framtidsdrömmar

Inför premiärkvällen växte nervositeten en aning, men släppte under den förhandsvisning som alla skådisarna gick på innan.

– Det är en surrealistisk känsla att sitta på biografen och se sig själv på filmduken. Men det kändes bra efter förhandsvisningen och jag har fått positiv feedback från nära och kära.

Hon hoppas kunna fortsätta med skådespeleriet i framtiden, men dansen står också högt i kurs.

– Jag har många drömmar, skådespeleriet och dansen står högst på listan nu. Det tycker jag är roligast och hoppas att kunna fortsätta med!