"Obehagligt". Ljuden går att höra i tunneln under Skansbron. Foto: Giulia Cairone

Mystisk kvinnoröst ber om hjälp i gångtunnel

I gångtunneln under Skansbron kan förbipasserande höra en kvinnlig röst säga "kan någon hjälpa mig." Det har fått flera Södermalmsbor att reagera.

  • Publicerad 11:41, 20 jun 2022

Nyligen var Södermalmsbon Christoffer Svensson ute på promenad med sin sambo och nyfödda barn. Vid Skansbron hörde de märkliga ljud.

– Klockan var runt halv åtta på kvällen. När vi var vid Hammarbyslussen hörde vi musik. Först trodde jag att det kom från Trädgården, men sedan hörde vi röster.

Ljuden kom från högtalare i gångtunneln. Christoffer beskriver rösterna som dova, spöklika.

– Först uppfattade jag inte riktigt vad som sades, det var min sambo som först hörde att det var en kvinnlig röst som sade "kan någon hjälpa mig."

Vände sig till Facebook

För att ta reda vad det rörde sig om gjorde han ett inlägg i en lokal Facebookgrupp. Där var det flera andra som hört och reagerat på ljuden.

"Jag har hört det, lite kusligt på nått vis. Såg högtalaren som ljudet kom ifrån men varför är en annan fråga," skrev en Södermalmsbo.

"Inte det bästa valet av 'konst' att ha en kvinnoröst som ber om hjälp i en tunnel! Obehagligt och osmakligt," skrev en annan.

Inte heller Christoffer Svensson tycker att ljudet var helt passande.

– Det är lite spännande, men det känns inte som att det är rätt ställe. Jag gillar musiken, men inte röster som säger "hjälp mig".

Del av konstfestival

Just nu pågår konstfestivalen Wallstreet i Stockholm. Mitt i slog en signal till Stefan Hagdahl, chef för Stockholm konst, för att höra vad som är tanken med installationen.

Ljudkonstprojektet heter Kanaler och är skapat av elever från Musikhögskolan, förklarar han.

– De har varit på platsen, lyssnat och funderat vilka tilläggsljud man kan ha där. De har därefter gjort ett antal kompositioner som spelas upp, säger han.

– Det är ett sätt för studenterna att pröva sina vingar och se om deras musik fungerar ute i verkligheten.

Hur ser du på att folk tycker det är opassande med en kvinnoröst som ber om hjälp?

– Konst skapar ofta intressanta känslor, som nyfikenhet och förundran, och ibland negativa känslor. Konst är inte alltid vad man förväntar sig och det kan skapa olika reaktioner. Men vi vill såklart inte att det ska aktivera folk på så sätt att det skapar räddningsinsatser.

Stefan Hagdahl understryker att det rör sig om en tillfällig installation som ska tas ned i slutet av juni.

Offentlig ljudkonst

Verket heter "Kanaler" och är skapat av fem elever från kandidatprogrammet i elektroakustisk musik på Kungliga musikhögskolan.

Kompositionerna har skapats utifrån platsens "akustiska egenskaper, rumsliga karaktär och funktion".

Installationen är en del av konstfestivalen Wallstreet.

Källa: Wallstreet Stockholm

Visa merVisa mindre