En läsare hörde nyligen av sig till Mitt i och ville ha hjälp att lösa ett mysterium: Varför luktar det skit vid infarten till Stortorp, där Forsån mynnar ut i Drevviken?

Mannen uppger att han har stört sig på lukten i många år. Stanken ska vara såpass märkbar att området fått öknamn som Bajsbyn och Stinkköping.

Väl på plats dröjer det inte länge innan Mitt i känner av odören. Den påminner lite om surströmmingsdoft. Stortorpsbon Fredrik Strömberg, som passerar platsen på sin motionsrunda, är väl bekant med fenomenet.

– Lokalt kallas Forsån för Fisån. Det luktar avlopp, konstaterar han.

Inte som smultron

Lukten känns tydligast där Stortorpsvägen passerar på en bro över just Forsån. Ett stenkast därifrån ligger ett nybyggt bostadsområde, vars officiella namn Smultronstället känns illa valt i sammanhanget.

– Lukten känns inte bland husen som tur är. Men man går snabbt med barnvagnen när man ska över bron, säger en annan Fredrik Strömberg, nyinflyttad småbarnspappa.

Hur luktar det tycker du?

– Det är avloppskänsla men även lite som sjögräs.

Mitt i nosar runt i området närmast bron för att söka en förklaring. Vattnet i ån ser misstänkt brunt ut.

Sen faller blicken på en anonym byggnad inne i en skogsdunge. Kan den ha något med saken att göra?

Glädjebesked var missförstånd

Jo visst har den det, bekräftar Stockholm vatten och avfall först. De uppger att huset är en avluftningsanläggning kopplad till avloppssystemet. Anläggningen ska ha tekniska problem vilket gör att illaluktande luft läcker ut.

”Vi kommer därför att bygga en ny avluftningsanläggning för att helt komma till rätta med luktbekymren”, skriver Helena Lindstrand, kommunikatör på Stockholm vatten och avfall i ett mejl.

Jackpot. Här får vi alltså inte bara svaret på gåtan utan också en lösning. Det låter nästan för bra för att vara sant.

Och precis så är det. För när Mitt i gör en dubbelkoll och skickar en bild till Stockholm vatten och avfall, visar det sig att de har missförstått. Det är inte alls den här anläggningen de ska byta ut, utan en på Perstorpsvägen 74 vid infarten till Sköndal, där det tydligen också luktar skit.

Mysteriet kvarstår

Det arbetet väntas starta tidigast i vår och beräknas ta cirka ett år – sen ska det vara luktfritt i Sköndal.

Men stanken i Stortorp då? Har den ingenting med huset i skogen att göra?

Nej, svarar Stockholm vatten och avfall nu.

– Det är en pumpstation men den är inte i drift längre. Vi har skickat ut personal och det kommer ingen lukt därifrån, säger Helena Lindstrand.

Tillbaka på ruta noll tvingas vi bolla tillbaka frågan till er läsare: Vet du något om orsaken till avloppsstanken? Skitbra om du hör av dej!