I scenrummet en trappa upp på Tegelscenen rör sig några underligt utspökade figurer. En är Januari, en är September. En flicka i vita kläder håller i ett rött äpple.

Det är teatergruppen Alexandrina som repeterar barnföreställningen Månaderna. Den spelas här nästa helg under Stockholm Fringe Festival. Tegelscenen är en av festivalens 17 spelplatser.

– Jag tycker det är en underbar plats, som ett scenkonstkollektiv som delar på en scen. Det finns så många uttryck på Tegelscenen, säger Alexandra Chalupa, som driver Alexandrina.

Tegelscenen ligger i en vacker rödfärgad tegelbyggnad på Söndagsvägen i Hökarängen, granne med fiket Bak. Utöver scenrummet finns det en replokal i källaren, flera kontor och en ateljé.

I dagsläget håller 15 kulturaktörer till här. Musiker, konstnärer, dansare och skådisar delar på lokaler och utrustning och låter sig inspireras av varann.

Utöver föreställningar och festivaler hålls ofta kurser och workshops i huset. I sommar har det varit både teaterkollo och jazzläger.

Marita Halldén, Melissa Pilot och Alexandra Chalupa, under rep av barnteaterföreställningen Månaderna. 2 september spelas den på Tegelscenen.

Marita Halldén, Melissa Pilot och Alexandra Chalupa, under rep av barnteaterföreställningen Månaderna. 2 september spelas den på Tegelscenen.

Angie Gray

Vill nå mer publik

Medan teatergruppen repar, sitter delar av Tegelscenens styrelse i ett kontor på våningen nedanför och planerar för kulturhusets framtid. Konkret handlar det om att fila på en ansökan till Stockholms stad, om bidrag till ett vårprogram 2024.

– Vi försöker ta ett steg mot mer publika verksamheter. Det är redan ett kulturhus men är kanske inte så känt, säger ordföranden Ida Lod, som är rytmikpedagog och röstterapeut och bland annat leder en öppen sångcirkel.

– Vi vill hitta nya sätt att nå ut och kommunicera. Ofta når vi våra egna nätverk men kanske inte alltid de som bor här i Hökarängen, konstaterar Andrea Arlid, clown och skådespelare.

Tegelscenen ligger på Söndagsvägen 9 i Hökarängen.

Tegelscenen ligger på Söndagsvägen 9 i Hökarängen.

Angie Gray

Bio och fritidsgård

När huset byggdes på 40-talet var det just som ett kulturhus för området. Där visades bland annat bio. Sen tog fritidsgården Morris över och blev kvar i ett halvt sekel.

Återfödelsen som kulturhus skedde 2013. Då togs huset över av Micaela Gustafsson och Hanna Rodén som drev Teater Tiddelipom.

Det var de som kläckte namnet Tegelscenen och startade föreningen. Micaela Gustafsson är kvar i styrelsen.

– Det har hänt mycket här ända sedan dess. Anledningen till att folk inte vet om det är att det inte funnits någon producent för huset som gör det synligt vad vi gör, säger hon.

Felicia Ohly och Paula Sundberg är två tredjedelar av Donna Donna teater, som har hittat ett hem på Tegelscenen.

Felicia Ohly och Paula Sundberg är två tredjedelar av Donna Donna teater, som har hittat ett hem på Tegelscenen.

Angie Gray

”Otroligt viktigt för kulturlivet”

Felicia Ohly och Paula Sundberg från teatergruppen Donna Donna höll tidigare till i Malmö. De är lyriska över att ha hittat ett hem i Hökis.

– Det är ganska unikt i Stockholm med den här typen av ställen. Du kan direkt gå upp och testa en idé på golvet. Det är otroligt viktigt för det fria kulturlivet med tillgång till den här typen av scenrum, säger Paula Sundberg.

– Det är roligt om det kan bli ett känt kulturhus igen. Det kan bli ett nav i området, hoppas Felicia Ohly.