RESPEKT. Restaureringen av Lovö kyrka har nått hela vägen upp i tornet. Arbetet går försiktigt fram. "Vi måste visa byggnaden den respekt den kräver och förtjänar", säger byggledare Erika Carlborg. Foto: Erika Carlborg

Mycket att tänka på när Lovö kyrka restaureras

Nu har restaureringen av Lovö kyrka nått hela vägen upp i spiran. Och hantverkarna behöver ha tungan rätt i mun. "Det får absolut inte bli fel", säger byggledare Erika Carlborg.

  • Publicerad 15:24, 3 jun 2022

De sitter som pärlor på ett halsband och det var bara att trä av dem.

Högst upp i toppen på Lovö kyrka sitter en spira med en tupp, en krona, ett jordklot och en sol. Spirans dekorationer har nu plockats ner för att repareras och förgyllas, som en del i restaureringen av kyrkan.

– Vi trodde först att vi skulle behöva göra det jobbet på plats där uppe men när ställningen var rest kunde vi se att de sitter som pärlor på ett halsband och det var bara att trä av dem. Det gjorde det så klart mycket lättare, säger Erika Carlborg som är byggledare för projektet.

Renoveringen av Lovö kyrka har nu pågått en dryg månad.

– Ännu har vi inte haft några överraskningar och det är skönt, för det vill man inte ha, säger Erika Carlborg.

Men att något oförutsett kommer dyka upp under renoveringen räknar hon ändå med. Att renovera ett byggnadsminne som Lovö kyrka kräver både ödmjukhet och stor hantverkskunskap.

– Vi stämmer av längst vägen och tänker, tänker om, och kan komma att tvingas att tänka nytt. Vi som arbetar med dessa typer av objekt har ansvaret för världsarvet, det får absolut inte bli fel.

Från 1100-talet

De äldsta delarna av Lovö kyrka tros ha byggts redan 1100-talet och genom åren har den både byggts till, ändrats och renoverats. Denna gång renoveras den i syfte att störa den ursprungliga kyrkan så lite som möjligt – men så har det inte alltid varit.

– Det gjordes en stor restaurering 1935 då det var starka nationalromantiska vindar som blåste. Då bestämde man sig bland annat för att klä av kyrkan all dess puts, berättar Erika Carlborg.

Det arbete som nu görs ska både åtgärda skador på fasaderna och förbättra avrinningen från taken för att skydda fasaderna i framtiden.

Medan ställningarna är på plats passar man också på att renovera fönsterna på kyrkan. När de målas invändigt kommer kyrkan vara stängd för allmänheten under fyra veckor i juli och augusti.

– Just nu arbetar stenkonservatorn med att restaurera fönsteromfattningarna på koret. Då måste vi resa ställningar inne i kyrkan så då håller vi stängt, säger Erika Carlborg.

Klotet. Foto: Thomas Erlandsson

Kronan Foto: Thomas Erlandsson

Planen framåt

Kyrkan är stängd vecka 30 till vecka 34.

Då ska fönstrena målas och ställningar kommer vara resta inne i kyrkan.

Hela restaureringen beräknas vara klar i november.

De äldsta delarna av Lovö kyrka tros vara byggd under 1100-talets andra hälft. Kyrkan har sedan dess gått igenom många ombyggnationer och förändringar.

Visa merVisa mindre

Solen. Foto: Thomas Erlandsson

Tuppen. Foto: Thomas Erlandsson

Drottningholms turister på väg tillbaka

Nyheter Tapp mot 2019 – men går framåt: "Över förväntan" Efter pandemiåren börjar turisterna hitta tillbaka till såväl Drottningholms slott som Birka. Men än är antalet besökare inte lika många som tidigare.fredag 5/8 14:08

Ekerö har fyllt sin tilldelade flyktingkvot

Nyheter Bara två platser kvar Nyligen lagstadgades det att kommuner i Stockholm ska tillhandahålla boende åt ett visst antal ukrainska flyktingar som flytt från kriget. I Ekerö kommun hamnade antalet på 86 personer, en kvot som...lördag 30/7 5:13

Stenhamraskolan kan flyttas

Nyheter Politikerna riktar in sig på att riva skolan och bygga en ny Att Stenhamra centrum står inför förändringar har varit planerat länge. Nu har ett nytt beslut tagits där man vill flytta på Stenhamraskolan. Till våren ska medborgarna få tycka till.söndag 24/7 5:00