Högst upp i toppen på Lovö kyrka sitter en spira med en tupp, en krona, ett jordklot och en sol. Spirans dekorationer har nu plockats ner för att repareras och förgyllas, som en del i restaureringen av kyrkan.

– Vi trodde först att vi skulle behöva göra det jobbet på plats där uppe men när ställningen var rest kunde vi se att de sitter som pärlor på ett halsband och det var bara att trä av dem. Det gjorde det så klart mycket lättare, säger Erika Carlborg som är byggledare för projektet.

Renoveringen av Lovö kyrka har nu pågått en dryg månad.

– Ännu har vi inte haft några överraskningar och det är skönt, för det vill man inte ha, säger Erika Carlborg.

Men att något oförutsett kommer dyka upp under renoveringen räknar hon ändå med. Att renovera ett byggnadsminne som Lovö kyrka kräver både ödmjukhet och stor hantverkskunskap.

– Vi stämmer av längst vägen och tänker, tänker om, och kan komma att tvingas att tänka nytt. Vi som arbetar med dessa typer av objekt har ansvaret för världsarvet, det får absolut inte bli fel.

Från 1100-talet

De äldsta delarna av Lovö kyrka tros ha byggts redan 1100-talet och genom åren har den både byggts till, ändrats och renoverats. Denna gång renoveras den i syfte att störa den ursprungliga kyrkan så lite som möjligt – men så har det inte alltid varit.

– Det gjordes en stor restaurering 1935 då det var starka nationalromantiska vindar som blåste. Då bestämde man sig bland annat för att klä av kyrkan all dess puts, berättar Erika Carlborg.

Det arbete som nu görs ska både åtgärda skador på fasaderna och förbättra avrinningen från taken för att skydda fasaderna i framtiden.

Medan ställningarna är på plats passar man också på att renovera fönsterna på kyrkan. När de målas invändigt kommer kyrkan vara stängd för allmänheten under fyra veckor i juli och augusti.

– Just nu arbetar stenkonservatorn med att restaurera fönsteromfattningarna på koret. Då måste vi resa ställningar inne i kyrkan så då håller vi stängt, säger Erika Carlborg.