I maj kunde Mitt i berätta att Svenska Bostäder kommer att sälja en fastighet på Odengatan 3. Huset byggdes som privatbostad av och åt den dåvarande chefsarkitekten på Statens Järnvägar, Folke Zettervall, men byggdes under mitten av 1900-talet om till kontor.

Svenska Bostäder, som inte vill äga kontorsfastigheter, menar nu att det inte är lönsamt att återigen bygga om huset för bostadsändamål. Och det är inte heller att föredra, menar Stadsmuseet i Stockholm.

– Ur ett kulturhistoriskt perspektiv är det inte säkert att det skulle vara bättre att göra om huset till ett flerbostadshus, säger Malin Myrin, enhetschef på Stadsmuseet.

Hoppas på rätt köpare

Eftersom huset på Odengatan 3 byggdes som bostad för ett enda hushåll skulle det sannolikt krävas omfattande förändringar interiört, till exempel i form av ändrad planlösning och nya kök och badrum.

Och det är inte helt självklart att en sådan ombyggnad skulle vara förenlig med kravet på varsamhet och förbudet mot förvanskning i plan- och bygglagen, menar Malin Myrin.

– Oavsett vem som äger en fastighet så finns krav på varsamhet - att hänsyn ska tas till byggnadens karaktärsdrag och att dess kulturhistoriska värden ska tas till vara. Sedan är det ju en bedömningsfråga och jag vet inte hur ombyggd denna fastighet är sedan tidigare. I Stadsmuseets klassificeringskarta har fastigheten blå klassning vilket betyder att den bedöms ha synnerligen höga kulturhistorisk värden.   

Malin Myrin hoppas att det blir "rätt" köpare som tar över fastigheten.

– Jag hoppas att det blir någon som förstår värdena, och uppskattar huset för vad det är. Då är det viktigt att det finns kunskapsunderlag om fastigheten i form av bebyggelsehistorisk inventering.

Vilda spekulationer

Nyheten om försäljningen har väckt hundratals reaktioner på Mitt i:s sociala medier. Många lyfter fram behovet av bostäder i största allmänhet – och hyresrätter i synnerhet. Det spekuleras också friskt kring husets framtida öde. Blir det lyxlägenheter? Rivning? Kvar som kontor? Och så ett wild card:

"Zlatan kanske köper!"