Nu blir det munskydd på i rusningstrafiken. Foto: Mostphotos / Mitt i

Munskydd på i kollektivtrafiken – och snart vaccinpass på krogen

På med munskyddet i kollektivtrafiken om det är trångt, och på krogen måste det gå att hålla avstånd. Dessutom slopas karensdagen för dem som är sjukskrivna. Det meddelades på en pressträff på tisdagen.

  • Publicerad 17:14, 7 dec 2021

Vi har nu flera högtider framför oss där människor samlas. Vi måste vara extra försiktiga.

Den ökande smittspridningen och allt fler som vårdas på sjukhus med covid-19 får nu regeringen att gå ut med nya restriktioner. Eller nygamla, snarare.

– Vi behöver agera så att läget inte förvärras. Det är dags att ta en krampaus från människor du inte vet säkert är vaccinerade, sa statsminister Magdalena Andersson vid pressträffen.

Regeringen har tre steg i rockärmen. Det första tas fram i morgon, den 8 december.

Arbetsgivare ska nu göra det möjligt att arbeta hemifrån, och på jobbet ska man kunna hålla avstånd. Avstånd gäller även i offentliga miljöer och på serveringsställen.

Om möjligt ska andra transportmedel än kollektivtrafik väljas, och vid trängsel ska munskydd användas.

Arbeta och plugga hemifrån

Förvärras situationen tas ytterligare ett steg, där bara personal som inte kan arbeta hemifrån ska befinna sig på arbetsplatsen, distansundervisning införs vid högskolor och universitet och föreningslivet med cuper och tävlingar begränsas. Vaccinationsbevis kan då införas även vid evenemang med färre än 100 deltagare.

Vid steg tre införs distansundervisning på gymnasiet, och maxantal införs för hur många som får vistas på handelsplatser och liknande. Besöksförbud inom vård och omsorg är heller inget som kan uteslutas, enligt socialminister Lena Hallengren.

Vaccinpass på krog och gym

Regeringen vill även kunna införa krav på vaccinationsbevis för att gå på exempelvis restaurang och gym, och ett förslag om detta ska nu ut på remiss.

Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndigheten, sa att även om läget inte är kritiskt i Sverige, så bedömer de att en negativ utveckling är att vänta, inte minst på grund av den svårberäknade virusvarianten omikron.

– Fler måste vaccinera sig, annars riskerar vården att inte fräcka till. Det är 1,5 miljoner människor i Sverige som är helt ovaccinerade, sa hon, och poängterade att särskilda restriktioner gäller ovaccinerade, som att hålla avstånd och inte träffa personer i riskgrupp och personer över 70 år.

Fler på sjukhus

I region Stockholm vårdas nu 120 personer för covid-19 på sjukhus. Det är 30 fler än tisdagen i förra veckan. 16 patienter vårdas på intensivvårdsavdelning.

– Vi har nu flera högtider framför oss där människor samlas. Vi måste vara extra försiktiga, vi är fortfarande mitt i en pandemi. Vaccinerade kan fira med släkt och vänner, men man måste vara beredd att ställa in, sade Karin Tegmark Wisell

För att inte ekonomin ska göra att någon inte sjukskriver sig vid minsta symtom slopas nu åter karensavdraget. Även kravet på läkarintyg för att få smittbärarpenning tas bort.

Regeringen är även beredd att förlänga evenemangsstödet och införa stödåtgärder till företag.

Nygamla restriktionerna

Håll avstånd och undvik trängsel.

Välj andra färdmedel än kollektivtrafik om möjligt.

Använd munskydd i kollektivtrafiken.

Arbetsgivare bör göra det möjligt att arbeta hemifrån.

Möten bör genomföras digitalt om möjligt.

Större samlingar ska undvikas.

Serveringsställen ska se till att det går att hålla avstånd.

Visa merVisa mindre

Regeringen och Folkhälsomyndigheten på tisdagens pressträff. Foto: Regeringen