Paul Gustafsson (M), utbildningsnämndens ordförande, välkomnar onsdagens besked att fastighetsägaren Genova tecknat ett hyresavtal på 20 år med Raoul Wallenbergskolan. Det här innebär att friskolebolaget kommer etablera en F–9-skola i Brunna med plats för 600 elever.
Tidsplanen: Klart 2027
Bygget börjar under andra kvartalet 2025 och väntas stå klart till höstterminen 2027.
– Det är ett glädjande beslut för alla barn som nu får ytterligare en skola med tydlig profil att välja bland alla Upplands-Bros skolor som ligger helt i utbildningsnämndens riktning, säger Paul Gustafsson.
Utbildningsnämndens mål säger att kommunen har en ambition att 40 procent av eleverna ska gå i friskola 2025.
Visionsbild över den kommande skolan.
Visionsskiss: Ahrbom & Partner
850 bostäder – och friskola
Gamla Cooptomten i Brunna håller just nu på att genomgå en förvandling och när alltsammans står klart kommer det finnas 850 bostäder av varierande form och en rad butiker och service. Så också en skola och förskola som kommer att drivas av Raoul Wallbergskolan.
I juni 2024 kom beskedet från kommunen att 30 personer inom förskolan och skolan sägs upp. Efter sommaren, i augusti, erbjöds dock nio av de uppsagda att få sin anställning tillbaka.
Karusellen har tillskrivits minskat barn- och elevantal i framförallt Bro. Nu står det klart att en ny friskola kommer att etablera sig i kommunen och ha plats för 600 elever.
Paul Gustafsson (M), utbildningsnämndens ordförande, Upplands-Bro kommun
Privat
Varifrån ska dessa 600 elever komma? Är det från den kommunala skolan eller rör det sig om inflyttande?
– Svaret är att vi är en expanderande kommun och vi bygger väldigt mycket. Vi har haft en lågkonjunktur som gjort att det har avstannat en del. Däremot så ser vi att byggnationerna successivt kommer igång igen, säger Paul Gustafsson.
Paul Gustafsson säger att de nya områden som byggs, däribland Viby, kommer att resultera i att kommunen får en större inflyttning.
– Och utifrån det så kommer vi över tid behöva ännu fler skolplatser.
Raoul Wallenbergskolan tar sitt koncept "Skolan mitt i byn" till Upplands-Bro.
Visionsskiss: Ahrbom & Partner
Enligt utbildningsnämndens ordförande anser den styrande Alliansen i Upplands-Bro att de kommande nybyggda områdena kommer att locka till sig tillräckligt många barnfamiljer för att fylla de nya skolplatserna, utan att detta påverkar den kommunala skolan i någon större utsträckning.
– För oss är det väldigt viktigt att vi har bra skolor i vår kommun. Därför välkomnar vi naturligtvis friskolor till vår kommun.
– Det är de här alternativen och valen som vi vill fortsätta utveckla för att ge föräldrarna alternativ och möjligheter.
Skolgård i visionsbildsformat.
Visionsskiss: Ahrbom & Partner
Hur påverkar den här etableringen den kommunala skolan?
– Är det någon skola som får sämre tillförsel av elever så innebär det naturligtvis att skolan måste se vad är det för någonting som de kan jobba på för att förbättra och förstärka sin skola. Skolan måste ta fram de delar som man är duktig på och sedan promota detta för föräldrar och barn.
S reagerar
Socialdemokraternas oppositionsråd Camilla Janson är kritisk till friskolans öppnande, och skriver i en kommentar till Mitt i:
"Sverige är det enda landet i världen där skattefinansierade skolor får drivas av vinstdrivande riskkapitalbolag. I Upplands-Bro har den styrande majoriteten, M, L, KD, C och deras samverkansparti SD, gått ännu längre genom att ge friskolor hyresrabatter – ett orättvist och ineffektivt system."
Kommunens tvärvändning: Återanställer uppsagd personal
30 fick gå innan sommaren från förskolan och skolan i Upplands-Bro. Nu meddelar kommunen att man kommer erbjuda nio personer återanställning.
Den 21 augusti publicerar Upplands-Bro kommun ett meddelande på sin webbplats. De skriver:
"Tidigare i somras blev tio barnskötare och assistenter inom grundskolan och den anpassade grundskolan uppsagda på grund av arbetsbrist. Nu återanställs nio av dessa medarbetare."
Färre barn
Minskat antal barn och elever var förklaringen till att personal sades upp. Samtidigt blev det känt att kommunen som helhet hade ett underskott på 90 miljoner kronor för 2024 och att samtliga kontor behövde se över sin bemanning.
Detta besked kom dock efter att arbetet med övertaligheten inom utbildningskontoret hade inletts, förklarar kommunens utbildningschef Anna Bjurenstam.
Hon menar att hennes kontor inte fått något besparingskrav och att det enda de har att förhålla sig till är att ha en budget i balans.
Därför kan kommunen vända
Som förklaring till att man nu kan återanställa nio personer i skolan lyfter kommunen fram att medarbetare har gått i pension, börjat studera och blivit föräldralediga.
– Vi ser att det är flera personer som har valt att börja plugga. Det finns en del som har gått i pension och blivit föräldralediga. Så vår bedömning är att vi kommer kunna erbjuda återanställning till dessa nio, säger Anna Bjurenstam.
Rektorerna ska snacka
Nu ska rektorerna prata med de nio personerna. Hur många som tackar ja till återanställning vet inte Anna Bjurenstam då Mitt i talar med henne.
Var det nyheter för arbetsgivaren att ni hade nio personer som ville gå i pension, plugga eller vara föräldralediga?
– Arbetet utgår från våra rektorer, så ja, absolut, jag kan säga att saker har hänt där folk valt att göra annat, och då har den här möjligheten öppnat sig.
Vad kommer ske med de övriga 21 medarbetarna som ni sagt upp?
– Inom förskolan så är siffrorna mer rörliga. Men det vi ser nu då vi tittar på kön så kommer det in fler barn till verksamheten. Vi har en förskola i Säbyholm som stängde, då fylldes några platser upp av dem. Sen ser vi att det är fler barn som har flyttat in i kommunen, samt att det är fler föräldrar som valt att ställa sina barn i kö.
Vad betyder det här konkret för de resterande 21 medarbetarna ni sa upp?
– Vi sitter och tittar på hur ser det ut med antalet ansökningar till förskolan just nu tillsammans med rektorerna. När vill de börja? När vill de ha plats? Här måste vi också fundera på hur det ser ut för oss inför hösten 2025. Det kommer dra ut lite på tiden innan vi kan ge svar på hur det ser ut med övertaligheten inom förskolan.
Utbildningschefen uppger dock att man ser att förskolorna i Broområdet "fyllts på ganska mycket".
Vårens arbete: Ej förgäves
Enligt Anna Bjurenstam var inte arbetet med fackliga förhandlingar, varsel och uppsägningar förgäves i våras.
– Det arbetet som vi har, och måste göra, det är att titta på verksamheterna så att de är i balans. Vi ser inte att det är ett förgävesarbete på något sätt.
Finns det något du ångrar i hur ni agerade under våren och försommaren?
– Vi upplever att vi tar ansvar för att stötta och hjälpa rektorerna att ha bra verksamheter. Vi tycker att det är viktigt att man använder resurser på ett bra sätt och sen så vill vi vara en bra arbetsgivare också.
Vad gör det här med förtroendet för er som arbetsgivare?
– Vi har precis haft uppstartsdagar där vi har samlat all personal. Det var en oerhört fin och trevlig stämning. Min upplevelse är att alla är väldigt taggade på ett fint nytt läsår. Känner man ett missnöje med hur vi har hanterat detta så får man gärna ta upp det i facklig samverkan.
Kommunal om beskedet
Mitt i har varit i kontakt med fackförbundet Kommunal, vars medlemmar detta gäller. Kommunal uppger att de inte har några nya kommentarer annat än de som man tidigare givit till Mitt i. De vidhåller sin ståndpunkt som man varit tydlig med sedan början av hela den här historien: Det råder ingen övertalighet i förskolan och skolan.
Vi ser att det är flera personer som har valt att börja plugga. Det finns en del som har gått i pension och blivit föräldralediga.
Detta har hänt:
Den 19 juni rapporterade Mitt i att förhandlingarna mellan Upplands-Bro kommun och fackförbunden Kommunal och Sveriges Lärare var klara: 30 personer sades upp inom skolan och förskolan i Upplands-Bro. Dessa stannar dock kvar och arbetar sin uppsägningstid i kommunen fram till december.
Färre barn i förskolorna och färre elever inom skolan, särskilt i Bro, uppgavs som anledning till arbetsgivarens agerande.
Samtidigt blev det känt att kommunen som helhet hade ett underskott på 90 miljoner kronor för 2024 och att samtliga kontor behövde se över sin bemanning.
Detta besked kom dock efter att arbetet med övertaligheten inom utbildningskontoret hade inletts, förklarar kommunens utbildningschef Anna Bjurenstam.
Hon menar att hennes kontor inte fått något besparingskrav och att det enda de har att förhålla sig till är att ha en budget i balans.
Källa: Mitt i
Anna Bjurenstam, utbildningschef, Upplands-Bro kommun
Åsa Sommarström / Pressbild
Kommunens tvärvändning: Återanställer uppsagd personal
Klart: Så många får lämna sina jobb i skolan
Nu är det klart vad som händer med alla som varslats inom förskolan och skolan i Upplands-Bro. Totalt får 30 personer lämna sina jobb.
30 personer sägs upp i skolan och förskolan i Upplands-Bro. Därutöver har nio personer fått ett omplaceringserbjudande till andra tjänster inom kommunen, tre av de som erbjöds har tackat nej till detta, och sägs därmed upp.
Det här uppger utbildningschefen Anna Bjurenstam för Mitt i och understryker att siffrorna är föränderliga.
– De personer som har fått ett uppsägningsbesked kommer att vara kvar i våra verksamheter hela vägen fram till december eftersom de arbetar sin uppsägningstid, säger Anna Bjurenstam.
Anna Bjurenstam, utbildningschef, Upplands-Bro kommun
Pressbild
Under hela hösten kommer man att arbeta "med en väldigt tydlig feedback från verksamheterna" i syfte att se hur det fungerar i förskolan och skolan framåt, förklarar utbildningschefen.
– Hur ser det ut med antal tomma barnplatser och hur ser det ut med personal, det kommer vi fortsätta titta på extra noga i augusti.
Minskat barnantal
Anna Bjurenstam återkommer till det hon sagt upprepade gånger tidigare. De förändringar som görs grundar sig i att det kommer att vara färre barn i verksamheterna efter sommaren. En prognos från kommunen visar att 161 platser kommer att stå tomma på förskolorna till hösten. Inom skolan han man sett ett minskat elevantal framförallt i Bro sedan ett antal år.
– Vi har inte behov av att göra någon nedskärning om det finns barn i verksamheterna. Skulle det tillkomma barn kommer vi att ha fler personal. Så det är ett rörligt mål, säger Anna Bjurenstam.
Vi har inte behov av att göra någon nedskärning om det finns barn i verksamheterna.
Trettio personer får gå inom förskolan och skolan i Upplands-Bro. Arkivbild.
Åsa Sommarström
Klart: 30 personer i skolan får sparken
Kritiker av kommunens skolpolitik besökte Bro
Skolfrågan i Upplands-Bro är på allas läppar. Uppsägningar av lärare, minskat barnantal och flera friskolor på väg in i kommunen. Nyligen bjöds Tankesmedjan Balans in av oppositionen för att ge sitt perspektiv på det hela. Budskapet: Det är inte friskolorna det är fel på, det är systemet.
Det är torsdagkväll i Bro. Höstmörkret ligger tungt över orten som ska omdanas till småstad. Men inne i Finnstaskolans matsal är lamporna tända.
Mellan några avtorkade bord sitter Marcus Larsson på en stol. Han driver tillsammans med en kollega tankesmedjan Balans.
Utifrån rubriken: ”Vad händer med vår skola?” är Marcus inbjuden att tala.
Oppositionen arrangerar
Oppositionspartierna S, V och MP har tillsammans arrangerat kvällen. Mestadels tycks publiken bestå av fritidspolitiker, oppositionsråd och gruppledare från samma partier. Några lärare från skolan är också på plats. Enligt de arrangerande partierna finns ett 15-tal invånare också i publiken.
– Vi fick tips om att det här är en faktabaserad och intressant föreläsning på ett aktuellt ämne, säger Camilla Janson (S), oppositionsråd.
Frukt, ramlösa och kommunaliseringen av svenska skolan.
Niklas Loman
Några alliansföreträdare syns däremot inte till. På en direkt fråga från Mitt i så försäkrar arrangerande partier att dessa självfallet har bjudits in till kvällen.
– Inbjudan är öppen för alla, oavsett partisympatier. Vi är glada att så många är här, säger Camilla Janson.
Viss rundgång råder innan huvudpersonen börjar hålla låda.
Publiken hade mycket frågor och funderingar.
Niklas Loman
Högläsning av skärmdumpar
Ett antal förändringar som gjordes av skolan under 90-talet rivs av i snabb takt. Dessa vävs samman med hur metoder från det privata näringslivet har börjat användas i offentlig sektor i syfte att saker och ting ska bli mer effektivt. Det är vad man brukar kallar för New public management.
Från scenen argumenterar Marcus Larsson hur han menar att det här har påverkat lärares arbetsvillkor. Publiken fick även en dragning av ägarförhållanden inom friskolans värld och lobbyismens roll.
– Jag ska också prata om skolmarknaden, om skolpengen och vilka vinnare och förlorare som finns i skolan nu för tiden. Då kommer jag tyvärr prata väldigt mycket om Upplands-Bro, säger Marcus Larsson.
Upplands-Bro i fokus
Expressen publicerade nyligen en kritisk ledartext som riktade in sig på Upplands-Bro och den förda skolpolitiken. Alliansens företrädare besvarade denna på kommunens hemsida och även på Expressens webbplats. V anmälde tilltaget på kommunens webbplats till Förvaltningsrätten. Samtidigt finns allianspartiernas uttalade ambition att flera ska välja att gå i friskola.
Med andra ord, det Marcus Larsson pratar om mellan matsalsborden är högaktuellt.
Frågan var Upplands-Bro är påväg låg som en våt filt över publikens reflektioner efter Marcus Larsson föreläsning. Oppositionsrådet Camilla Janson (S) gav sin bild.
Niklas Loman
"Vad kan man göra?"
Den intensiva föreläsningen går mot sitt slut och frågorna tar vid. En kvinna får mikrofonen:
"Vad kan man göra förutom att rösta om man vill värna den kommunala skolan?"
– Det finns några exempel på framgångsrika proteströrelser, säger Marcus och tar upp en välbeställd Göteborgskommun där föräldrar gick samman för att rädda den kommunala skolan på orten – och lyckades.
En annan kvinna tar till orda och börjar med att säga:
– Jag är med på vad som helst. Vill någon starta en proteströrelse så är jag först i kön.
Många powerpointbilder blev det under Marcus Larssons närmare två timmar långa föreläsning.
Niklas Loman
Föreläsningen är över, klockan har passerat åtta på kvällen.
Vad är det viktigaste som människor måste förstå i debatten kring friskolor?
– Jag tror att debatten om friskolereformen och om marknadsskolan har förts på en väldigt ideologisk nivå. För eller emot vinst, om det är rätt eller fel? Här stångas vänster mot höger. Båda sidorna är ganska förtjusta i att den här debatten finns. Det är skönt att kunna säga att de andra är dumma för att de vill ta ut vinst, medan de andra säger, vad är ni för kommunister som tycker att det är fel med vinst, säger Marcus Larsson och fortsätter:
– Jag pratar ingenting om det. Jag pratar bara om vad som uppstår i den kommunala skolan som konsekvens av den här styrningen. Det tror jag inte att folk vet så mycket om.
Jag tror att debatten om friskolereformen och om marknadsskolan har förts på en väldigt ideologisk nivå.
Vilka är Balans?
Tankesmedjan Balans är en ideell förening som står fri från partier, fackförbund och andra organisationer. Förutom att skriva, granska och föreläsa om tillståndet inom vård, skola och omsorg så ger man ut böcker. Utgångspunkten är att det råder en obalans mellan krav och resurser i offentlig sektor.
Källa: Mitt i
Detta har hänt
I en kritisk ledartext i Expressen av Linnea Lindquist beskrevs Upplands-Bro och allianspartiernas skolpolitik. Den berörde deras arbete med att locka fler friskolor till kommunen samt utbildningsnämndens mål som säger att Upplands-Bro har en ambition att 40 procent av eleverna ska gå i friskola 2025.
Allianspartierna gick ut på kommunens hemsida och besvarade ledartexten, rubriken löd: "Tack för engagemanget kring skolfrågor i Upplands-Bro". Vänsterpartiet anmälde nämnda tilltag till förvaltningsrätten. V menade att det bröt mot den beslutade kommunikationspolicyn. Domstolen har ännu inte prövat frågan.
Vid kommunfullmäktige den 23 oktober så togs Miljöpartiets interpellation gällande varsel inom förskolan och skolan upp. Debatten blev hätsk och MP, V och S menade att frågorna som hade ställts av Sara Ridderstedt (MP) inte hade besvarats. Då fullmäktige röstade så menade majoriteten att frågorna hade fått svar.
Källa: Mitt i
Marcus Larsson från tankesmedjan Balans besökte Finnstaskolans matsal i Bro.
Niklas Loman