Alby

Mohamed Khalil är född och uppväxt i Alby och har sedan barnsben haft båda fötterna på fotbollsplanen.

– Det är en sport som alla kan utöva – det spelar ingen roll var man kommer ifrån eller vilka ekonomiska resurser man har. Det är bara att komma ner och köra, säger han.

Vid 14 års ålder valde Mohamed Khalil att lägga krut på andras fotbollskarriärer framför sin egen. Han blev ledare och tränare i den lokala föreningen Konyaspor KIF, där han är än i dag. Men det räckte inte för honom så han startade en egen fotbollsskola – Shootclass academy.

– Den är till för dem som vill ta nästa kliv och har större drömmar med fotbollen. För enligt mig finns det mycket talang här i förorten som tyvärr går till spillo på grund av svåra ekonomiska förutsättningar. Där vill jag kunna stötta och hjälpa till utan att det ska kosta så oerhört mycket, säger han.

För det ska han nu prisas av självaste kungen, Carl XVI Gustaf. Han är en av fem som i år tilldelas Kompassrosen, kungens stipendium för ungt ledarskap.

Ska testa dribbla kungen

Mohamed Khalil tyckte från början att det kändes overkligt.

– Först kändes det mest som "ah, okej, ett pris..." Men nära och kära berättade att det är stort, det var då man kanske vaknade till och insåg att man ska få träffa kungen – det är inte alla som gör det. Det blir ett kvitto på att man gör något rätt, säger Mohamed Khalil.

Vad ska du säga till kungen?

– Jag får passa på att säga något som jag är stolt över. Kanske förmedla att det finns mycket bra i förorterna. Att det finns folk som kämpar, som gör sitt bästa. Att ge honom en mer positiv bild av förorten än det som sägs i media.

Ska du dribbla kungen?

– Jag vet inte om jag vågar. Jag kanske blir utslängd. Men jag kanske testar. Tar med en boll och ser vad han är på för humör. Med kavaj och finskor – jag kanske klarar att dribbla i dem.

Mohamed Khalil, 22, från Alby är en av fem som ska få ta emot stipendium från H.M Konungen för ungt ledarskap.

Mohamed Khalil, 22, från Alby är en av fem som ska få ta emot stipendium från H.M Konungen för ungt ledarskap.

Albin Tingstedt

Albykillen kan få kungligt stipendium

Mohamed Khalil, 21, är en av tio nominerade till årets upplaga av Kompassrosstipendiet. Totalt nominerades 371 personer.

Alby

Det är konungens stiftelse ungt ledarskap som står bakom stipendiet vars syfte är att uppmuntra unga ledare som strävar efter att förändra samhället till det bättre.

Mohamed Khalil är fotbollstränare och grundare av fotbollsskolan Shootclass academy vars vision är att alla oavsett bakgrund ska få möjlighet att satsa på sin fotbollskarriär. Han har tränat pojkar, flickor, killar och tjejer sedan har var 14 år och ansvarar idag för Konyaspor KIF:s P13-lag.

Den 15 maj delas stipendiet ut av konungen själv vid en ceremoni på slottet.