Broängen

Från onsdag till fredag den här veckan kommer Broängsskolans förskole-, mellanstadie- och högstadieelever att ha friluftsdagar och studiebesök – med undantag för de som har nationella prov.

Även den verksamheten har fått styras om i och med det omfattande mögelangrepp som drabbat skolan. Orsaken till problemen är dålig ventilation och ett tak som läckt under 25 års tid.

Enligt Lennart Agén, presskommunikatör på Botkyrka kommun, kommer provet att ske i skolans största undervisningssal – idrottshallen.

Andra skolor

Först på onsdag nästa vecka börjar mer långsiktiga lösningar att ta form.

Måndag är röd dag och tisdag har skolan studiedag. På onsdag kommer bussar att stå och vänta på eleverna vid Broängsskolan vidare. De ska föra dem till flera andra skolor i kommunen där ordinarie undervisning återupptas i bland annat Tumba gymnasium, skola i Tullinge, Kassmyraskolan och Storvretskolan.

– Upp till mellanstadiet har eleverna sina egna klasslärare. För högstadiet har vi samlat eleverna så att de är hyfsat geografiskt nära varandra, så det funkar för lärare som behöver vara på olika skolor, säger Lennart Agén.

När skoldagen är slut kommer bussarna också att köra eleverna tillbaka till Broängsskolan. En del elever får SL-kort.

– Så kommer det att se ut resten av terminen, säger Lennart Agén.

Taket har läckt i 25 år – skyddsstopp stänger skola

Personalen har fått fånga svart sörja i hinkar, eleverna blir tunga i huvudet av dålig luft och nu har ett omfattande mögelangrepp konstaterats. Nu stoppas verksamheten vid Broängsskolan av facket.

Broängen

Under fredagen infördes ett skyddsstopp av flera fackförbund mot verksamheten på Broängsskolan. Anledningen är ett tak som läckt sedan 1999 vilket har medfört omfattande skador på byggnaden med fuktskador och mögelangrepp som följd.

Dålig luft

En extern granskning konstaterar att ventilationssystemet på skolan levererar "bristfälligt" med luft till flera av skolans lokaler och att det bedöms ligga bakom flertalet av de problem i inomhusmiljön som personal och elever upplever på skolan så som trötthet, tung i huvudet och torr i halsen. Vissa i personalen med astma har också upplevt sig mer påverkade i byggnaden.

Rapporten konstaterar att ventilationssystemet kräver "akuta" åtgärder. Antingen genom att byta ut vissa delar eller hela systemet.

Svart sörja

Enligt representater från fackförbundet Sveriges lärare vittnar deras medlemmar om att det vid nederbörd rinner svart sörja från taket som de måste fånga i hinkar.

Enligt Botyrka kommun är det endast Broängsskolans förskole-, mellan- och högstadieverksamhet som påverkas. Alltså drygt 420 elever. Förskolan har förflyttats till andra lokaler medan övriga har fått distansundervisning. Lågstadieeleverna fortsätter att gå i skolan som vanligt, då deras lokaler inte berörs.

Facket: Måste säkra arbetsmiljön

Enligt representanterna från Sveriges lärare gäller skyddsstoppet till dess felen är avvärjda.

– Tills man säkerställer att arbetsmiljön är skälig för personal och elever, säger Ulf Hallberg, en av två ordförande för Sveriges lärare i Botkyrka.

Ska byta taket

Enligt kommunens presskommunikatör Lennart Agén har enskilda läckor åtgärdats löpande i takt med att de upptäckts. Och kommunen har redan beslutat att förhindra att något liknande händer på Broängsskolan igen.

– Att byta taket till en annan sorts konstruktion för att undvika läckage i framtiden är redan beslutat och planerat. Och enligt planen ska takbyte ske under sommaren/hösten. Det var inför detta takbyte som utökade prover togs, och de mikrobiella skadorna upptäcktes, säger han.

Nu har kommunen tagit prover för att se vad för sorts mikroorganismer det rör sig om. Först när man vet det kan man ge vidare besked till oroliga vårdnadshavare, menar Agén.

– Vi förstår den oro detta skapar för alla vårdnadshavare och vi önskar att vi redan nu kunde ge klara besked. Tyvärr kan vi inte det, men en första indikering får vi när vi har svar på de mikrobiella prover som nu tagits.

Är du drabbad? Hör av dig till Mitt i:s reporter Albin Tingstedt på 079-067 75 24. Källskydd garanteras!

Broängsskolan har drabbats av ett omfattande mögelangrepp. Dålig luft och läckande tak ligger bakom.

Broängsskolan har drabbats av ett omfattande mögelangrepp. Dålig luft och läckande tak ligger bakom.

Google maps

Taket har läckt i 25 år – skyddsstopp stänger skola

Elever i Botkyrka får plugga på distans ✔ Svart sörja rinner längs med väggarna ✔ Omfattande mögelangrepp