Svensk mästare. Landets duktigaste puckelåkare kommer från Värmdö. Foto: privat

Moa ny svensk mästare i puckel

Värmdö har fått en ny svensk mästare. Det är Moa Gustafson, 17, från Gustavsberg. I helgen vann hon SM i puckelpist i Åre.

  • Publicerad 09:20, 31 mar 2021

I december blev hon uttagen att vara med i världscupen i puckelpist – nu har Moa Gustafson från Gustavsberg vunnit SM-guld i puckelpist, och i grenen parallellpuckel. Tävlingen avgjordes förra helgen, 27-28 mars, i Åre.

Grattis, du är bäst i Sverige!

– Tack! Det känns jättebra! Och lite overkligt. När man tränar så mycket är det sjukt kul att det syns och att man får utdelning för det. Det är mitt första guld i en lite större tävling, eller ja alltså, SM är ju störst i Sverige!

Det är också första gången en åkare från hennes hemmaklubb Värmdö Freestyle MT tar ett SM-guld i seniorklassen, så det är stort för klubben också, tillägger hon. Dessutom var det tre åkare till från Värmdö Freestyle som gjorde bra resultat: Lea Hedberg Lyckman, som kom trea SM, Johanna Reis Nilsson och Elsa Lundholm.

Vad plockade du mest poäng på?

– Tiden. Jag åker ganska snabbt. Jag gjorde inte lika avancerade hopp som de flesta andra så jag kunde ta igen det på att åka lite fortare.

Vad innebär SM-titeln för dig?

– Förhoppningsvis lite nya sponsorer, och man får ju bättre självförtroende inför kommande tävlingar. Men i övrigt har man inga fördelar för att man vunnit ett SM, det är samma villkor för alla när man tävlar.

Robert Hansson, tränare i Värmdö Freestyle, är glad och stolt.

– Det är verkligen roligt att vi har en sån bredd och topp på tjejsidan i vår klubb! Vi har även många yngre tjejer som är peppade och tycker att det är kul med puckel så tillväxten ser bra ut, säger han.

Moa går andra året på skidgymnasiet i Åre men sommaren kommer hon att spendera hemma i Värmdö.

– Jag hoppas på att få ett sommarjobb i Värmdö, det vore kul, sedan är det sommarträning som gäller.

Det brukar innebära bland annat vattenhopp, förklarar Moa, alltså en ramp som man åker skidor på ut i vattnet och gör volter i luften. Inga konstigheter.

Här tränar landets nya talanger i puckelpist

Värmdötjej uttagen till världscupen

Bäst. Moa Gustafson är ny svensk mästare i puckelpist. Foto: privat

Skidakrobat. Moa i ett av sina hopp under träning. Foto: Privat