Hon har vunnit SM tre gånger och förra året vann hon hela Europacupen i damklassen. Det gav henne en biljett till världscupen i puckelpist. 

I år har Moa Gustafson, 20, från Gustavsberg deltagit i 15 tävlingar på olika platser runt om i världen och vid tre av tävlingarna tog hon sig in i topp 20.

Moa i Hammarbybacken förra veckan, Europacupen. Där kom hon tvåa ena dagen och trea andra dagen.

Moa i Hammarbybacken förra veckan, Europacupen. Där kom hon tvåa ena dagen och trea andra dagen.

Roger Bäck

Nervositeten tog över

Hittills har hon varit i toppskiktet i allt hon ställt upp i. Världscupen var något helt annat.

– När jag stod vid starten på första tävlingen kunde jag inte känna min arm, så nervös var jag. Jag tror att rädslan tog över. Så det är något jag måste träna mer på, att tygla nervositeten i stora sammanhang. 

Ett sätt hon har redan nu är att ha kul och bara köra, förklarar hon.

– Världscupen är så mycket större än allt annat jag deltagit i, det är jättetufft motstånd. Jag ser det som ett prova på-år, en chans att lära mig mer. 

Hon träffar Mitt i Värmdö i kaféet vid Hammarbybacken. Lite senare på kvällen ska hon göra sina träningsåk inför deltävlingen i Europacupen i Hammarbybacken.

Motstånd är bra, och att inspireras av hur de bästa i världen åker, enligt Moa.

– Svårigheten är att klara hoppen, och att fortsätta åka efter att man hoppat. Det krävs ett riktigt starkt pannben och ren vilja. 

Moa i Hammarbybacken förra veckan, Europacupen. Där kom hon tvåa ena dagen och trea andra dagen.

Moa i Hammarbybacken förra veckan, Europacupen. Där kom hon tvåa ena dagen och trea andra dagen.

Roger Bäck

Börjad träna som 12-åring

Frågan är vad som har gjort henne till en av världens bästa puckelåkare.

– Jag tror att det är för att jag tycker det är så kul. Det gör att jag får rätt energi, att det funkar, och kan vara mitt bästa jag. 

Moa Gustafson var 12 år när hon började träna puckelpiståkning i Hammarbybacken. Hon är uppväxt i Gustavsberg, där hennes föräldrar fortfarande bor, och gick på Ekedalsskolan.

Vad har du för relation till Värmdö?

– Jag älskar Värmdö! Det är hemma. Det finns så många fina områden. Jag kan tänka mig att flytta tillbaka dit någon gång i livet. Men i så fall vill jag nog bo ännu längre ut. 

Starkt pannben och ren vilja. Det krävs för att bli riktigt bra i puckel, enligt Moa. 

Starkt pannben och ren vilja. Det krävs för att bli riktigt bra i puckel, enligt Moa. 

Pekka Pääkkö

Hon älskar puckelpist, och människorna omkring henne, men hon tycker att det finns en baksida: Att sporten är så mansdominerad.

– Alla svenska åkare i världscupen är killar, utom jag. Även tränare, fysioterapeuter och sportchefer är män. Jag skulle gärna se lite fler tjejer, på alla nivåer. 

Målet: Världscupfinal

Att tävla internationellt kostar också tid och pengar.

– Just nu är jag i ett läge där jag inte får något ekonomiskt stöd av förbundet, vilket är tråkigt. Så målet är att ta mig upp till den nivån för att då kunna lägga ännu mer tid på puckelpisten och inte behöva tänka så mycket på jobb på sidan om.

Framåt är det bara en sak som gäller – att ta sig till världscupfinal och bli en av världens bästa. Nu vet hon vilka hon måste slå för att nå dit.

– Man vill ju stå på pallen och vinka hem i rutan, skrattar hon och tillägger att de tuffaste länderna att slå är Australien, Kanada, USA och Japan. 

Och hon har bra förutsättningar, eftersom hon bor i Åre. Där åker hon skidor nästan varje dag, även när det inte är träning.

– Det blir ett sätt att leva. Vi är ett gäng som tränar och umgås mycket, och man åker ju inte skidor hela tiden. Det blir mycket fika och snack i backen också.

Så här ser man oftast Moa, klädd i stora byxor och jacka, hjälm och goggles.

Så här ser man oftast Moa, klädd i stora byxor och jacka, hjälm och goggles.

Pekka Pääkkö

Moa från Värmdö vann Europacupen

Nu är det klart – puckelpiståkaren Moa från Gustavsberg är bäst i Europa!

Efter att ha placerat sig i toppskiktet på alla deltävlingar under säsongen, mot Europas bästa åkare i den här grenen, blev det klart förra veckan: Puckelpiståkaren Moa Gustafson från Värmdö vann totala Europacupen i puckel för damer 2023.

 – Det känns så kul att levla upp från förra året och ta hem vinsten i totalen! Den största utmaningen under säsongen var nere i Europa när motståndet ökade. Det var också väldigt roligt, så blandade känslor kring det, säger Moa Gustafsson i en intervju till Svenska skidförbundet.

Ytterligare åtta åkare från puckelpistklubben Värmdö Freestyle MT var uttagna att tävla i årets Europacup:

Johanna Reis Nilsson

Elis Lundholm

Olivia Stenberg

John Mårtensson

Vilgot Lundholm

Jakob Hansson Mathisen

Vincent Adriansson

Teo Beinhoff

Den här helgen är Moa Gustafson i Valmalenco, Italien, för att representera Sverige i junior-VM.

Här tränar landets nya talanger i puckelpist

Visste du att Sveriges största förening för puckelåkare finns i Värmdö? Mitt i var med på en träning i Hammarbybacken.

Stockholms enda klubb för puckelpiståkare, Värmdö Freestyle Mogul Team, är glada just nu. Mängderna med snö den senaste tiden har gjort att de kan träna i sin hemmabacke, Hammarbybacken. Tidningen var med förra veckan när de byggde upp ett hopp.

– Nu står du av hoppet jättebra! Nästa hopp kan du göra bakåtvolt, du är redo, säger Robert Hansson, tränare i Värmdö Freestyle till en av de unga skidåkarna som precis landat på skidorna efter ett hopp.

– Vi är jätteglada för all snö, nu är det så bra som det kan bli, säger han.

Adrenalin och bra tränare

Klart är att det krävs styrka och smidighet för att kunna snurra åt alla håll, med skidor på, och sedan landa exakt rätt. Och en stor dos av mod.

– Jag är med för att jag vill lära mig nya saker, i puckel och hopp, säger Vincent Adriansson, medan han tar en kort paus.

– Det är kul! Plus att man blir bra på att åka skidor, säger kompisen Pelle Brander.

Matilda Norlén förklarar att man strävar efter bra balans innan, under och efter hoppet.

– Jag är ofta jättenervös innan ett hopp, men peppen och adrenalinet och bra tränare gör att det är superkul. Och gemenskapen, säger hon.

Dagens gäng är 13-18 år och ingår i ungdoms- och juniorgruppen.

– Det ser enkelt ut men de här åkarna har tränat i sex-sju år, det ligger tusentals hopp bakom. Det handlar om timing och känsla, det är på hundradelen att de landar exakt rätt. Man måste öva, öva och uppleva själv, säger Robert Hansson.

Störst i Sverige

Några dagar i veckan kör de puckelträning – då bygger de upp en egen puckelpist i Hammarbybacken – några dagar voltträning på trampolin i Ösbyhallen och ibland åker de uppåt landet och tränar, som Säfsen och Kungsberget.

– Alla är på lite olika nivå och de flesta har bra koll på vad de behöver träna på, så man gör det man känner för. Vi vill att man ska utvecklas och ha kul, Robert Hansson.

Värmdö Freestyle har sin bas på Värmdö, eftersom Robert Hansson och de andra som grundade klubben råkar bo där, men de har medlemmar även från Nacka och övriga stan. Med sina 75 åkare i åldern 5-20 år är de störst i landet, eftersom sporten är så pass smal. När de startade 2013 var de bara tio åkare.

Värmdö Freestyle kommer att hålla i träningarna för elever på G2-gymnasiets puckelpistinriktning som startar i höst, vilket blir Stockholms första gymnasium med den inriktningen.

Föreningen kommer också anordna en tävling i Svenska cupen i puckelpist i Hammarbybacken vecka tio, då kommer ett 40-tal åkare från Värmdö Freestyle vara med och tävla.

https://www.mitti.se/nyheter/varmdotjej-uttagen-till-varldscupen/reptlc!z@tq5fZ0d3wp93tHtom17w/

Några vanliga hopp

Tvist – skidorna pekar åt ett håll, 90 grader mot fallinjen

Spread – krysshopp

360 – roterar runt ett varv

Bakåtvolt – sträckt och grupperad

Back full – sträckt bakåtvolt med helskruv

Lincoln – sned bakåtvolt där åkaren är 90 grader mot fallinjen

D-spin720 – sned bakåtvolt med helskruv

D-spin1080 – sned bakåtvolt med dubbelskruv

Alla volter kan kombineras med olika positioner och olika sätt att ta tag i skidorna (grab). En position och en grab ger mer poäng. I ett puckelåk ska två olika hopp genomföras på vägen ned. Mer info på varmdofreestyle.se.