TRAFIKVETT. Stockholmspolisens trafiksektion gillar inte körbeteendet hos många stockholmare. (OBS, genrebild) Foto: Mostphotos

”Mittfilsmaffian” orsaken till många trafikolyckor i Stockholm

Trafikpolisen har tröttnat på hur Stockholms bilförare beter sig på E18 och E4.

  • Publicerad 06:08, 15 jan 2022

Genom Stockholm går det flera stora trefiliga vägar. Men enligt polisen är det få som vet hur man ska bete sig bakom ratten när hastighetsgränsen är 80 kilometer eller mer.

Någon rymdforskning är det knappast tal om, enligt Michael Wäneus, polisinspektör på trafiksektionen i Stockholm.

– Använd det körfält som är längst till höger. Hur svårt ska det vara! Den så kallade mittfilsmaffian är ett stort problem i Stockholmstrafiken, säger han.

Michael Wäneus menar att framkomligheten blir ”otroligt mycket sämre” på grund av att alldeles för många bara använder mittenkörfältet.

– Det är en stor anledning till många trafikolyckor. När folk inte använder det högra körfältet byts det filer hejvilt, säger han.

Om man till exempel kör på E4/E20, ligger i det mittersta körfältet och kör i 75 kilometer blockerar man framkomligheten för alla i det högra körfältet, eftersom förare inte får passera på den sidan.

– Men när någon kör långsamt i mittenfilen vill bilister från både det högra och vänstra körfältet köra om. När de sedan ska placera sig i mittfilen kolliderar de. Dessa onödiga trafikolyckor kostar samhället enorma summor.

Kan inte ett problem med det högra körfältet vara att det finns många på- och avfarter?

– Det är inget hinder. Bilar som kör av försvinner ju från vägen.

Det här gäller

✓ Omkörning ska alltid ske till vänster om andra fordon.

✓ MEN: På en väg med flera körfält i samma riktning, där den högsta tillåtna hastigheten är 70 kilometer i timmen eller lägre, får förare använda det körfält som är lämpligast att passera andra fordon.

✓ Man får inte köra överdrivet sakta i mittenkörfältet. Det är inte heller tillåtet att utan goda skäl köra längre stunder i det mittersta körfältet. Man ska alltid använda det körfält som är längst till höger i färdriktningen.

✓ Kör du inte längst till höger riskerar du böter på 500 kronor. Och kör du om ett fordon på höger sida kan det bli 1000 kronor i böter.

Källa: Trafikförordningen / Polisen

Visa merVisa mindre