Det hängde på sista distriktet, och när det var räknat stod det klart att Partiet Nyans tar plats i Botkyrkapolitiken med 15 röster över spärren om två procent.

https://www.mitti.se/nyheter/klart-nyans-tar-plats-i-botkyrka/repviu!QrYTqLdRsgQCc9fA9j6ckw/

Många har reagerat med bestörtning eftersom partiledaren Mikail Yüksel, som stod högst upp på kommunvalslistan i Botkyrka, inte ens var folkbokförd i kommunen flera dagar efter valdagen. Kritikerna tycker därför att han borde bli diskvalificerad.

Mikail Yüksel själv har hela tiden hävdat att han har möjlighet att ta en stol i Botkyrka. Minuter efter att valresultatet var klart berättade han för Mitt i Botkyrka att han skrivit sig i kommunen från den 10 september, alltså dagen innan valet. Det datumet är registrerat retroaktivt, eftersom han under en presskonferens den 15 september sa att han ännu inte var skriven i kommunen, men att han planerade att göra det samma kväll.

Och nu ser det ut som att han har rätt – enligt valmyndigheten.

En ny kontroll är möjlig

Valbarhetskraven för att bli invald i fullmäktige regleras i kommunallagen, som säger att man ska vara folkbokförd i kommunen på valdagen. Men här blir det knepigt.

– Folkbokföringslagen säger attomman inom en vecka efter en flyttanmäler det kan man blifolkbokförd sedan dagen man flyttade. Vallagen, å sin sida, tar inte hänsyn till detta. Där är det länsstyrelsen som fattar beslut om valresultatet och valmyndigheten stöttar upp med valbarhetskontroller (där man bland annat kontrollerar folkbokföring, reds. anm.) inför fastställandet.Den första valbarhetskontrollen sker i samband med valdagen,säger Anna Blomberg, jurist påValmyndigheten.

Är inte resultatet slutgiltigt då?

– Om resultatet är fastställt finns det ett protokoll ivilket länsstyrelsens beslut om valresultat framgår, säger hon.

Och ett protokoll har ännu inte rapporterats av länsstyrelsen som skötte den slutliga rösträkningen. Det förväntas inom några dagar. I protokollet framgår hur mandaten fördelas, och vilka representanter som får ta plats i kommunfullmäktige.

– Principen är att i vissa fall görs ytterligare valbarhetskontroller om det finns anledning till det, och då är det de som gäller.

https://www.mitti.se/nyheter/partiet-nyans-vill-salja-botkyrkas-skolor-som-inte-funkar/repvis!N4AkK0aBP@I@nR71Mpy44A/