På eftermiddagen den 12 juli greps tre personer efter ett inbrott i en villa i Djursholm.

Polisen hade fått larm om ett pågående inbrott och ryckte ut till villan. I närheten av brottsplatsen stoppade de ett fordon som kunde kopplas till inbrottet.

I fordonet befann sig två personer och de bägge greps. Polisen hittade sedan en till person inte långt från villan, som också greps.

Alla tre är nu anhållna misstänkta för inbrottet. Polisen misstänker att de kommer från en utländsk liga.

– Vi jobbar med den tesen – vi tror att de här individerna har varit frekventa när det gäller inbrott, säger Per Åkermark, operativ koordinator på lokalpolisområde Södra Roslagen.

Utredning startad

Nu har en utredning startats. På plats vid villan gjordes vittnesförhör och kontroll av övervakningsfilmer. Polisen gjorde även en teknisk underökning på platsen. Även fordonet som de misstänkta gärningsmännen åkte i har tagits i beslag.

Inbrotten har den senaste tiden ökat i regionen menar polisen och just nu tittar de på om de anhållna personerna kan ha samband med andra inbrott. Bland annat inbrott i Täby, Nacka och Lidingö.

– Vi försöker nu att koppla dem till fler platser, se ett mönster och tillvägagångsätt, förundersökningen är intensiv just nu, säger Per Åkermark.

Exakt vilket samband polisen ser vill de inte uttala sig om. Längst med flyktvägen från villan i Djursholm hittade polisen smycken. Smycken har också stulits från andra villor i regionen den senaste tiden.

– Vi har gjort teknisk undersökning på alla inbrott och vi jämför dem nu.

Att inbrotten har ökat i regionen kan bero på att fler åker på semester och inte jobbar hemma.

– Nu har restriktionerna lättat och det är semestertider och då står villorna tomma, säger Per Åkermark.

Han säger dock att frihetsberövande av gärningsmän i dessa sammanhang kan ha en brottsförebyggande effekt.