När Miranda Matti gick i gymnasiet hade hon det svårt med studierna och var lite av en ensamvarg de två sista åren. Hon gick ut utan en fullständig gymnasieexamen och fick plugga upp betygen på Komvux.

– Det berodde mycket på utanförskapet. Jag var ganska ensam och hade inte så många vänner, säger Miranda Matti.

Då kom tanken om att skapa Facebookgruppen "Läxhjälp för alla", som Mitt i tidigare skrivit om. Där kan elever och studenter skriva inlägg för att få hjälp av varandra och hitta studiekamrater.

– Jag kände att om jag kunde göra något för att förhindra det jag upplevde, så ville jag göra det, säger hon.

Från Facebook till egen plattform

Miranda Matti upplever nu fem år senare att hon lyckats med det hon ville uppnå. Gruppen har idag runt 14 000 medlemmar, och hon kan se att väldigt många får hjälp och ökad motivation till sina studier.

I samband med coronapandemin 2020 upplevde Miranda Matti att Facebookgruppen växte oerhört mycket.

– Det var ett resultat av distansutbildningen, allt fler hade det svårt för att plugga hemma. Det fanns lärare som inte kunde avsätta tid till att sitta med eleverna, som man kanske kunde innan, berättar hon.

Miranda Matti, 24, kom på idén om Lexflix när hon bara var 21 år. Då hade hon ingen som helst entreprenörsbakgrund menar hon.

Miranda Matti, 24, kom på idén om Lexflix när hon bara var 21 år. Då hade hon ingen som helst entreprenörsbakgrund menar hon.

Privat

Miranda Matti bestämde sig då för att skapa den digitala plattformen Lexflix, som lanserades för cirka tre månader sedan. Där kan elever och studenter, precis som i Facebookgruppen, söka men även erbjuda läxhjälp.

– Man får också tillgång till flera funktioner, bland annat program som kollar rättstavning och grammatik. Det är utifrån vad jag sett efterfrågats i Facebookgruppen som jag har gjort Lexflix.

Kan vinna stipendium

Hösten 2022 instiftades stipendiet "Framtidens kvinnliga företagare" av finntechbolaget Froda. Det är ett stipendium på 100 000 kronor, som syftar på att ge kvinnor möjligheten att förverkliga sin affärsidé.

Miranda Matti sökte in och är en av fyra kvinnor som nominerades.

– Det hade betytt allt för mig att vinna stipendiet. Det hade hjälpt mig med ett steg närmare mitt mål, att bli Sveriges första community för elever och studenter. Det är det vi vill bli och det är det vi ska bli, säger Miranda Matti.

Enligt Froda är det endast en fjärdedel av alla företagare i Sverige som är kvinnor.

– Jag blev väldigt chockad när jag läste det och visste inte att det var så lite. Jag tycker att man måste uppmuntra fler kvinnor till att våga starta eget.

Finalisten presenteras den 8 mars.