Första veckan i januari rapporterades mindre än hälften så många nya smittade av covid-19 i Österåker och Vaxholm jämfört med början av december (30/11-6/12).

Siffrorna tycks gå stadigt nedåt, men det kan vara bedrägligt att andas ut varnar region Stockholm.

Kurvan kan vända

– Vi fortsätter att hoppas på det bästa men förbereder oss på det värsta. Det är två skäl till detta, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson på Region Stockholm i ett pressuttalande.

– Dels följer det här ett mönster som vi brukar se med säsongsinfluensan där smittan minskar över jul- och nyårshelgerna för att därefter sätta fart igen. Dels har vi internationella erfarenheter under hösten som visar att flera länder upplevt nergångar som förbytts i uppgångar igen.

En på tjugo smittad

Siffrorna från jul- och nyårshelgen bör dessutom tas med en nypa salt uppger Folkhälsomyndigheten eftersom det kan finnas eftersläpning i inrapporteringen. Men när nya uppgifter kommer för andra halvan av januari vet vi mer om nedgången är en trend.

Totalt har nu 2 113 personer Österåker bekräftats smittade sedan pandemins start. I Vaxholm var antalet 571 i början av januari, vilket betyder att ungefär en på drygt 20 invånare smittats sedan pandemin började.

44 avlidna

Enligt Socialstyrelsen har totalt 44 Österåkersbor avlidit till följd av covid-19 (11/1). Av dessa var 19 dödsfall på särskilda boenden och 14 hade hemtjänst. I Vaxholm finns uppgifter om fyra avlidna. De senaste siffrorna avviker något från tidigare vilket Socialstyrelsen uppger beror på ett tidigare fel.

Samtliga länets akutsjukhus arbetar fortfarande i förhöjt beredskapsläge och situationen där är mycket ansträngd, även om sjukvårdsbehovet för covid-19 minskat uppger Region Stockholm.