Bryggaren Misur Kim gjorde kunskapsprovet redan halv nio på söndagsmorgonen och klockan 9.25 startade Nacka bryggeri den guidade kunskapshöjande turen på 30 minuter som bistånds- och handelsminister Benjamin Dousa (M) och Nackas kommunalråd Filip Wiljaner (M), Mats Gerdau (M) och Peter Zethraeus (M) betalade 150 kronor var för.
– De visade upp kylrummet, rummet där de krossar all malt och visade processen med tankarna och sortimentet och vad som är viktigt att tänka på genom de olika processerna när man brygger öl och destillerar gin, säger Filip Wiljander.
Gårdsförsäljningen fick starta tidigast klockan 10.00 den 1 juni. Både i Höganäs och Linköping hade politiker och alkoholtillverkare tagit upp kampen om att bli först i Sverige med gårdsförsäljning.
– Jag körde en dryckespresentation vid försäljningsplatsen och ställde upp alla våra 30 sorter. Då var det någon som ropade: ”09.58,50!”, ”09.59,20!”, säger Thord Lindstein, delägare på Nacka bryggeri.
Ett stort medieuppbåd följde Nacka bryggeris kamp mot klockan att bli först i Sverige med gårdsförsäljning.
Privat
”Kortläsaren krånglade”
Benjamin Dousa (M) och Filip Wiljander (M) hade bett Nacka byggeri att förbereda varsin kasse med nio flaskor öl och en flaska gin för att betalningen skulle gå snabbt. Det blev inget bråk om vem som skulle stå först i kön.
– Jag sa att du får gladeligen gå före, säger Filip Wiljander.
Thord Lindstein skyndade sig till kassan. Då spred sig paniken.
– Då krånglade kortläsaren. Den hade ju stått på i en timme och stängt av sig själv automatiskt. Men vi fick i gång den på några sekunder och hann genomföra den första försäljningen innan klockan slog över till 10.01. På ministerns kvitto står det 10.00, vi har uppgiften digitalt i vårt system också, säger Thord Lindstein.
I vissa medier stod att ministerns köp i Nacka genomfördes först klockan 10.01. Men Nacka bryggeri hörde av sig fick uppgiften rättad.
– Vi är ju etta eller delad etta, säger Thord Lindstein.
Filip Wiljander är också tävlingsinriktad.
– Det är roligt att vara först i konkurrensen. Tittar du på tv-klippen ser du att Höganäs också fipplar lite med att få i gång transaktionen och i Linköping drog de ju i gång visningen först klockan 10 och försäljningen klockan 10.31. Jag tror att vi var först.
”Självklart är det M-ledda kommuner som Nacka och Höganäs som visar vägen”, skriver Benjamin Dousa (M). Här tillsammans med Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) och Filip Wiljander (M) på Nacka bryggeris gårdsförsäljning.
Privat
Benjamin Dousa var nöjd över att Nacka bryggeri och andra alkoholtillverkare för första gången sedan Systembolaget öppnade 1955 får möjlighet sälja öl, vin och sprit.
”Gårdsförsäljning kommer att leda till nya jobb, ökad turism och trevligare upplevelser. Ett litet steg i regeringens politik för att förenkla för småföretagare", skriver han på Instagram.
Filip Wiljander suckar över kommuner som Stockholm som stoppar gårdsförsäljning på söndagar och Värmdö som flaggar för uppåt fyra månaders handläggningstid för de som vill starta gårdsförsäljning.
– Det här kommer att kunna öka antalet arbetstillfällen i Nacka, göra kommunen lite roligare och godare. Bryggare som är trötta på tråkig politik är varmt välkomna hit.
”Galet”
Sveriges television, TV4, Expressen och Svenska Dagbladet fanns på plats och rapporterade om det historiska ögonblicket från Nacka bryggeri.
– Galet! Men kul, säger Thord Lindstein.
Vid lunchtid på söndagen dök flera besökare spontant upp utanför bryggeriet för få vara med på gårdsförsäljningen. Men förgäves.
– Vi fick en trevlig pratstund och sa som vi säger till alla att de får skicka ett mejl så bygger vi upp en intressebuffert. Vi måste planera så att vi har personal här när vi ska leverera, säger Thord Lindstein.
Även om bryggeriet får ha gårdsförsäljning varje dag klockan 10 till 20 kommer det inte att bli så i praktiken. Nästa gårdsförsäljning på Nacka bryggeri är planerad på lördag.
– Vi har en bryggkurs och ölprovning som vi har planerat sedan länge följt av gårdsförsäljning, det gäller att få till det bra logistiskt, säger Thord Lindstein.