Well fastigheters tidigare vd Christofer Carlsson och en visionsbild som visar Urban park. Foto: Well fastigheter

Minimala chanser för tusen kunder att få tillbaka köpengar

Well fastighetsutveckling saknar 25 miljoner kronor. De tusen kunder som betalat 20 000 kronor för en köplats till lyxlägenheter i Järfälla har därmed minimala chanser att få sina pengar tillbaka. "Vi ska försöka besvara vart alla pengarna tagit vägen", säger advokaten Gustav Kling.

  • Publicerad 10:57, 23 okt 2020

Urban park skulle enligt fastighetsutvecklaren själv ha byggts i Veddesta i Järfälla kommun, i växande Barkarbystaden.

Ett år har gått sedan Mitt i kunde avslöja att Well fastigheter varken hade något samarbete med Järfälla kommun, bygglov eller giltig detaljplan.

På Fakturavägen 8, en industritomt i närheten av Veddesta centrum, har Well fastigheter sagt att Urban park skulle byggas. Arkivbild Foto: Åsa Sommarström

Trots det hade tusen personer ställt sig i kö till bygget och betalat in 20 000 kronor till bolaget i väntan på att få köpa en exklusiv lägenhet. Totalt rör det sig om 20 miljoner kronor som kommit in till Well fastighetsutveckling från kunder som hade hoppats på att få flytta in.

Nytt dystert besked för alla som bokat bostad i Urban park

Så ville Well sälja lägenheter

Lägenheterna i Urban park var tänkta att säljas på ett helt nytt sätt – något som Well kallar BRF 2.0. En lägenhet med 1,5 rum och kök på 26,5 kvadratmeter skulle kosta 275 000 kronor.

Den ekonomiska modellen bygger på att kunden ska äga bostadsrätten, men att föreningen står för den största delen av lånen. Insatsen blir mycket lägre men månadskostnaden lite högre.

En visionsbild som visar en av lägenheterna i Urban park. Foto: Well fastigheter

I samband med att konkursen blev känd talade Mitt i Järfälla med advokaten Gustav Kling som är en av de ansvariga för handläggningen.

Han förklarade då att Urban parks kunder har så kallade ”oprioriterade anspråk” i konkursen. Detta eftersom man har lånat ut pengar utan säkerhet till Well fastigheter. Det här medför att chanserna att få sina investerade pengar återbetalade är liten.

Beskedet: Well fastigheter går i konkurs

Så mycket pengar finns kvar i företaget

Under onsdagen lämnades bouppteckningen in till Stockholms tingsrätt. Där framgår att företaget har tillgångar på 268 823 kronor.

Därutöver finns det skulder som är fördelade på prioriterade eller oprioriterade.

Här är bröderna som tar strid mot Well fastigheter

Oprioriterade skulder: 25 446 397 kronor

En lönefordran finns från den tidigare försäljningschefen i bolaget, denna skuld är den enda som redovisas som prioriterad.

De oprioriterade skulderna ligger på 25 446 397 kronor. Av denna summa består 20 637 500 kronor av förskott från kunderna i Urban park, sedan finns det leverantörsskulder på 1 296 578 kronor.

Well fastighetsutveckling saknar därmed mer än 25 miljoner kronor.

Advokaten Gustav Kling är ansvarig för handläggningen av konkursen och arbetar på advokatfirman Carler. Till höger: en sovrum i Urban park. Foto: Pressbild / Well fastigheter

Mitt i har tidigare i veckan varit i kontakt med advokaten Gustav Kling med anledning av att styrelsen bytts ut i anslutning till konkursen.

– Av någon anledning har den tidigare styrelsen inte velat sitta kvar vid konkursen men de är tvungna att medverka enligt lag ändå. Den gamla styrelsen har försett oss med den information vi behöver och de medverkar till utredningen, säger Gustav Kling.

Han stämde Well fastigheter – så gick mötet i tingsrätten

Detta händer nu

Nu följer ett edgångssammanträde i Stockholms tingsrätt den 3 november.

– När jag har varit i kontakt med många av fordringsägarna är min uppfattning att de känner sig lurade. Vi kommer att göra en konkursutredning som ska försöka besvara vart alla pengarna tagit vägen.

Detta görs genom en förvaltningsberättelse och denna ska vara klar inom sex månader från konkursutbrottet, vilket innebär kring den 21 mars 2021.