Göran Olsson ligger på sängen i sitt rum. Plötsligt lufsar en fyrbent krabat in på rummet och hälsar på honom.

– Är det en hund? Nä men det är ju en häst! utropar han glatt överraskad.

Göran klappar den mjuka pälsen och får bjuda på godis.

– Du som tyckte att det var långtråkigt i går. Nu händer det saker! Här på Rosendalsgården kan vad som helst hända, säger Kajsa Holmberg, en av flera aktivitetsansvariga.

– Ja, nu blev det roligt, säger Göran.

Minihästen Asco vandrar vidare i korridoren. I dagrummet sitter ett ganska stort gäng som väntar förväntansfullt på den amerikanska minihästens entré. De flesta av dem i alla fall.– Jag är inte särskilt intresserad. Jag är nog den som är minst intresserad av hästen, säger Elsy Östling.Men när Asco kommer in ändras allas röstlägen, så även Elsys.– Vad fin du är, säger hon och klappar den mjuka pälsen.Det går inte riktigt att värja sig mot den där gulliga varelsen.

Väcker känslor och minnen

– Han har skor på sig. Varför har han det? undrar Kajsa Söderhorn.– Jag tyckte att han skulle vara lite extra fin dagen till ära, säger Therese Saarinen.Hon åker runt med Asco till olika äldreboenden och hon kan se att besöken har effekt.– Det betyder väldigt mycket. Han sprider glädje. Hundar är också jättebra, men en häst är ju lite mer oväntat. För många som vuxit upp på gårdar väcker det minnen. Han har till och med fått en del som inte pratat att börja prata, säger hon.Det är något med en häst inomhus som väcker reaktioner.– De boende blir inte alltid trodda när de berättar för sina anhöriga att det varit en häst här som åkt hiss. Vi försöker ta bilder så att de kan visa att det är sant, säger Kajsa Holmberg och skrattar.

Många aktiviteter

En annan varelse som stjäl uppmärksamhet och får mycket gos är hunden Lou.– Det är min hund, jag har med honom varje dag som jag jobbar. Han har nästan blivit som en maskot här, säger Ulrika Dickson, aktivitetsansvarig.Det ordnas en rad aktiviteter på Rosendalsgården. Det är gympa, frågesport, Yatzy, bingo och fredagsfika.– Vi kör Språktidningens quiz, jag säger ett ord och de får fyra alternativ. Det är roligt, säger Ulrika Dickson.En del aktiviteter har inte blivit av under coronatider och under en lång period fick de äldre inte ta emot besök.– Därför piggar Asco upp extra mycket nu, säger Kajsa Holmberg.