– Ja, folk är verkligen glada i dag, och inte bara för att vi bjuder på kaffe och bullar, säger Karolina Wichman, projektkommunikatör på Region Stockholm.

Glada pendlare slapp plötsligt gå en omväg mellan Helenelund och Kista, och dessutom bjöds de på kaffe, bulle och festis i morgonrusningen.

Glada pendlare slapp plötsligt gå en omväg mellan Helenelund och Kista, och dessutom bjöds de på kaffe, bulle och festis i morgonrusningen.

Tomas Stark

Regionen, Trafikverket, SL och representanter från både Sollentuna kommun och Stockholms stad var på plats i morgonrusningen i måndags då det var premiär för den nya vägporten – och för den rakare och kortare gång- och cykelvägen mellan Helenelund och Kista.

"För låg och för smal"

Det var i början av juni i fjol som trafiken på E4 leddes om då det krävdes en ny vägport för att tvärbanan skulle kunna passera under E4.

– Den förra vägporten var både för låg och för smal, säger Mikael Pettersson, byggledare på SL.

I samband med att den nya vägporten öppnade stängdes busstrafiken mellan Helenelund och Kista tillfälligt.

– Det är för att vi ska kunna jobba snabbt med bland annat omkopplingar av vatten- och fjärrvärmeledningar som måste göras. Nu har vi tre intensiva veckor framför oss, säger Mikael Pettersson.

Den 10 juni ska bussarna kunna rulla som vanligt igen.

E4 flyttas efter sommaren

Ytterligare några veckor senare, efter sommaren, ska E4 flyttas tillbaka till sitt ursprungliga läge.

– Ja, nu ska anslutningarna byggas. Och sedan monterar vi bort den temporära vägsträckan och bron, säger Karolina Wichman.