I valet till riksdagen gick Miljöpartiet fram med 0,7 procentenheter till 5,1 procent – men i Väsby tappade partiet röster. Från 4, 7 procent förra valet till 3,0 nu – en minskning med 1,7 procentenheter.

Ett stort tapp för ett litet parti. Vad beror det på?

– På nationell nivå finns inget lokalt parti. VB och MP har lika program på naturområdet och ligger nära i många andra frågor.

Är du besviken?

– Det är självklart att jag hellre haft många fler procent och ett större stöd för de här frågorna. Men vi har pratat med otroligt många människor under valrörelsen och fått mycket positiv respons kring vår politik.Kan ni locka tillbaka Väsbys Bästa till oppositionens sida? Då skulle de rödgröna få majoritet i kommunfullmäktige.

Jag ser på en koalition utifrån vår politik. Vi är med i den koalition där vi får med så mycket som möjligt av vår politik.

Maria Tuvesson ser gärna en blocköverskridande lösning, där Miljöpartiet kan bidra och sätta fokus på att lösa klimat- och miljöfrågorna.

– Senaste mandatperioden har ambitionsnivåerna sänkts i de här frågorna. Det gäller allt från skolmaten till att man sänkt nivån på energieffektivisering av kommunens lokaler.

Bara 763 personer röstade på er i år. Är era frågor inte viktiga för Väsbyborna?

– Jag kan tänka mig att våra frågor, som är en central del av vår politik, är långsiktiga på ett annat sätt. Men vi behövs som bärare av klimat- och miljöfrågorna.

Osäkert mandat

Det är dock inte helt säkert att Miljöpartiet får behålla sina två mandat. Först efter onsdagen vet partiet definitivt.

– Onsdagsrösterna brukar gynna oss. Jag är inte så nervös utan tycker att det känns ganska tryggt utifrån erfarenheten från tidigare val. Men helt säker kan man ju inte vara.