Texten har uppdaterats

Partiet lyckades bara skramla ihop 2,6 procent av rösterna i kommunen, enligt preliminära resultat, vilket innebär att MP åker ur kommunfullmäktige som har en spärr på tre procent.

Lokalföreningen i Haninge har kantats av interna stridigheter under de två senaste mandatperioderna. Socialdemokraterna å sin sida får kraftig revansch på det historiskt dåliga kommunvalet partiet gjorde i Haninge 2018. Partiet får 29,5 procent av rösterna enligt preliminära resultat när 49 av 51 distrikt är räknade.

SD ökar ytterligare

Efter många och långa förhandlingar lyckades S till slut bilda ett minoritetsstyre tillsammans med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna efter valet 2018. Detta för att undvika samarbete med Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

SD gjorde ett rekordval 2018 när de fick drygt 17 procent av invånarnas röster i Haninge och gjorde kommunen till det starkaste fästet för partiet i Stockholms län. Under valet 2022 visar det sig att partiet växer ytterligare, och partiet får 18,9 procent av rösterna.

Liberalerna tappar i kommunen.

Skolan viktig fråga

En viktig fråga i Haninge kommun under mandatperioden har varit skolan. Under många år har lärartätheten i kommunen varit låg och 2021 blev Haninge kommun rankad sist av Sveriges 290 kommuner i Lärarförbundets rankning "Årets bästa skolkommun".

En annan fråga som debatterats flitigt är tryggheten. Inte minst på grund av flera skjutningar i främst Brandbergen och Jordbro. Och under 2019 låg Haninge i topp sett till antalet ungdomsrån i hela Sverige.