Det är tidig onsdagskväll vid Aspuddens IP. På fotbollsplanen har en grupp 14-åriga tjejer just startat sitt träningspass, och värmer upp med korta löpsträckor.

Underbart, tycker Emma Matero.

– Jag älskar att spela fotboll. Jag träffar kompisarna här, får springa av mig – och jag får göra mål! säger hon och skrattar.

Intill står kompisen Sofie Johansson, och håller med:

– Fotboll är ett kul sätt att hålla sig aktiv. Jag gillar att sparka boll och vara med mina vänner i laget, säger hon.

En växande klubb

Flickor födda 2009 startar kvällens träning med uppvärmande löpning.

Flickor födda 2009 startar kvällens träning med uppvärmande löpning.

Angie Gray

Emma och Sofie är två av hundratals barn och unga som är aktiva i IFK Aspudden-Tellus. Totalt har klubben cirka 1 000 spelare, från 5-åringar till veteraner. Och de blir bara fler.

– Det flyttar ju in väldigt mycket nya familjer i området. Bara i våras startade 150 nya 5-åringar. Det första året är gratis. Då får de prova om de tycker att fotboll är roligt. Från 6 år gäller medlems­avgift, berättar klubbens ordförande Björn Thuresson.

Björn Thuresson var barn- och ungdomstränare i många år i  IFK Aspudden-Tellus. Nu är han klubbens ordförande.

Björn Thuresson var barn- och ungdomstränare i många år i IFK Aspudden-Tellus. Nu är han klubbens ordförande.

Angie Gray

Värdefullt tillskott

Medlemsavgiften är en grundbult i klubbens ekonomi, liksom kommunalt och statligt stöd. Men det finns många hål att fylla – och glädjen är stor över den jättesumma som nu är på väg till klubben.

Det är en så kallad solidaritetsersättning, sedan framgångsrike fotbollspelaren Viktor Gyökeres, 25, sålts av Coventry till Sporting Lissabon för 280 miljoner kronor.

– Det är superhäftigt. Exakt hur mycket pengar vi får är inte klart men blir det 2,5–3 miljoner kronor, så är det ett enormt värdefullt tillskott, säger Björn Thuresson.

”Var jätteseriös”

Aspudden-IK Tellus får pengarna eftersom Viktor Gyökeres spelade här från 5 till 16 års ålder. Enligt Fifas regelverk för internationella spelarövergångar ger det klubben rätt till en viss procent av köpesumman när han säljs – en solidaritetsersättning till den moderklubb som utvecklat honom.

– Viktor var med i Pojkar -98 som var en framgångsrik grupp. Han var jätteseriös ­redan från början, hade alltid huvudet med sig och var beredd att lägga ner mycket tid på fotbollen. Det är superkul att det går så bra för honom och superkul att det kommer oss till del, säger Björn Thuresson.

Orsaken till att han inte vet den exakta summan är att Fifa nyligen gjort om systemet för hur utbetalningarna ska gå till och därför dröjer det med besked.

– Men baserat på tidigare erfarenheter blir det cirka 1 procent av de 280 miljoner kronorna, säger han.

8-åringarna Vigga Steffensen, Elsie Hedvall och Emma Linderoth Svahlin är redo för en match i S:t Erikscupen, på Aspuddens IP.

8-åringarna Vigga Steffensen, Elsie Hedvall och Emma Linderoth Svahlin är redo för en match i S:t Erikscupen, på Aspuddens IP.

Angie Gray

8-åriga Milla Linderoth Svahlin svalkar sig inför en match i S:t Erikscupen, på Aspuddens IP.  ”Det är så roligt att träffa alla kompisar och spela”, säger hon.

8-åriga Milla Linderoth Svahlin svalkar sig inför en match i S:t Erikscupen, på Aspuddens IP. ”Det är så roligt att träffa alla kompisar och spela”, säger hon.

Angie Gray

Mer fotoboll till barnen

Så vad ska då pengarna gå till? Bättre förråd och ett större klubbhus med plats för föräldramöten och ledarutbildningar är ett par av de behov som finns.

Men än är inget bestämt, betonar Björn Thuresson och tittar ut över fotbollsplanen där Flickor 2009 tränar på ena halvan medan Flickor 2015 har matcher i S:t Erikscupen på den andra.

– Det viktigaste är att pengarna bidrar till att barnen kan spela ännu mer fotboll, säger han.