Göteborg

Vid årsskiftet trädde en ny avfallsförordning i kraft som ställer krav på att allt matavfall ska sorteras ut. De nya kraven gäller både verksamheter som butiker, restauranger och grossister, men även alla hushåll.

Göteborg är en av ett hundratal kommuner som fått dispens för hushållsdelen för att hinna få infrastrukturen på plats innan år 2027, då fastighetsnära insamling av förpackningar ska vara helt satt i system.

– Det har gått väldigt fort, men anledningen till att man har bråttom är att EU-kommisionen har varnat Sverige efterom vi riskerar att inte klara målen för materialåtervinning som satts för 2025. Då riskerar Sverige att bli stämt i EU-domstolen, säger Andrea Hjärne, miljöjurist på Avfall Sverige, kommunernas branschorganisation inom avfallshantering.

Fler butiksrestauranger

Hon tror att de nya kraven kommer att göra livsmedelsbutiker mer benägna att skänka bort mat istället för att behöva sortera.

– Det kan bli problematiskt både vad gäller utrymme i butiken och med nya arbetsrutiner som ställer krav på arbetsmiljön och hygienen. Det kan också vara svårt att få det hämtat.

Vad kan då butiker göra för att minska sitt matsvinn?

– Man borde se över sina inköpsrutiner. Sedan kan man också fundera över onödiga förpackningar, som nät runt apelsiner och så vidare. Det gäller också att se över sina avtal med leverantörer och grossister om att ta tillbaka det som är osålt.

Andrea Hjärne menar att det oavsett kommer att vara en del som behöver slängas.

– En del butiker har redan nu öppnat egna butiksrestauranger där man lagar på det som annars skulle ha slängts. Ett annat sätt kan vara att dela ut gratis frukt till barnen.