Göteborg

Han har arbetat med Bingolotto sedan Lokets dagar i alla möjliga roller på TV-sidan, där mycket kreativitet i alla dess former har kommit till användning.

Men på fritiden har Mattias Åberg sedan några år utvecklat sitt måleri.

Och nu, som 50-plussare, har han tagit steget och bokat ett galleri för att hålla vernissage med påföljande utställning.

– Jag ser det här som någonting jag precis påbörjat, som omväxling är det skönt att helt få styra den kreativa processen. Jag är så glad att många börjat visa intresse för min konst. Och det ska bli så kul att få chansen att visa upp den för fler, säger Mattias Åberg om förhoppningarna inför premiärutställningen på Galleri Engleson i maj.

Hus – med inspiration från Göteborg.

Hus – med inspiration från Göteborg.

Mattias Åberg

Metropoler av Lego

Måleriet tog fart när han bodde i Kalifornien mellan 2018-2019. Han gick jag tre konstkurser, en på Stanford University, en inne i San Francisco och en illustrationskurs online.

Målet med just dessa kurser var att hitta en egen stil – vilket han till slut också gjorde. Mycket tack vare att uppdraget vid ett tillfälle vara att leta i sin egen historia – vad ritade du som barn?

– Då slog det mig… HUS! Jag har ju alltid skapat små samhällen. I sandlådan byggde jag villaområden, på stränderna var det borgar och byar, hemma blev det städer av korthus och inte minst byggde jag metropoler av Lego. Med måleriet känns det som om att jag hittat min nya sandlåda.

En positiv "yrkesskada"

Han målar fritt från huvudet, men har ofta ett mål och en riktning när han sätter i gång.

– Det är lite av en positiv "yrkesskada" som uppstått efter alla år när jag planerat för produktionen av visuella filmer och inslag i Bingolotto. För i det sammanhanget måste idéer och visioner tydliggöras och godkännas ordentligt av kunden och deras samarbetspartners innan produktionen kan dra i gång. Och det är själva införsäljningen av en idé som jag kommit att gilla mer och mer. Allra helst ska de vara så annorlunda som möjligt – det ger en större kick om de godkänns och en större utmaning att förverkliga.

Med akryl på tepåsar

Så innan Mattias Åberg målar skapar han ett kontrakt med sig själv. Bestämmer i princip vilken ambitionsnivå han ska lägga sig på, vilken grad av detaljrikedom det ska vara, hur många färger han får använda och vilken pedantisk nivå det är som gäller just vid det aktuella tillfället.

– Oftast målar jag med akryl men jag fortsätter också att utmana mig själv genom att måla städerna med kaffe och te, ibland även med akryl på tepåsar.

Beslutet handlar också om vilken typ av stad det ska vara och hur den ska vara belägen.

– Jag växlar mellan att måla ordnat till att måla mer yvigt. Jag har själv ännu inte bestämt mig för vilken stil jag tycker bäst om och tänker att det är ett beslut som faktiskt inte måste fattas. Det är givande att växla!

Mer hus…

Mer hus…

Mattias Åberg

Inspireras av Göteborg

Många av husen han målar inspireras av Göteborg. Vilket kanske inte är så konstigt när allt kommer till kritan då han har levt sitt vuxna liv i här.

– Jag växte upp i Älvängen och kommer ihåg hur jag då ritade vägen in till Göteborg. Hur det såg ut längs 45:an och framför allt Marieholm med sina lagerlokaler och skjul och slakthusområdet med sina fina fabriksbyggnader.

Har du alltid sett det vackra i staden?

– Jag ser mig mer omkring nuförtiden och tittar mer noggrant än vad jag gjorde när jag var yngre, och får mer kickar! Jag gillar när arkitekturer blandas, när nya skyskrapor dyker upp mitt i bland äldre bebyggelse. Det ger en bra variation, och mer liv och rörelse i stadsmiljön.

Men det är inte alltid städer som lockar till måleri. Fascinationen för kartor har också alltid funnits där.

– När jag målar kartor blir det med ett mer estetiskt tänk. Just nu målar jag ganska grafiskt men kommer sannolikt fortsätta att utveckla stadsmåleriet åt andra håll framöver. Både åt det mer detaljerade hållet men också åt något som skulle kunna bli mycket mer abstrakt.