Det var i samband med att kommunen förbereder nya byggen i Okvista som det togs prover i området.

– Miljöavdelningen fick in en rapport den 19 januari, säger miljöchef Martin Rodell. Detta för att vi misstänkte att fastigheterna i området kunde ha PFAS i sina brunnar.

Kommunen anlitade en konsult för att ta reda på hur de skulle gå till väga. Sedan utgick de från det prov om hade de högsta värdena och tog sedan nya prover inom en radie av 500 meter.

Där finns 16 bostadsfastigheter och i tre av dem låg halterna över gränsvärdet.

Vad är källan?

– Det vet vi inte. Men det är något som kommunen kommer att behöva utreda.

När informerades de boende?

– Det vi gjorde först var att vi var ute och informerade den 20 februari. Då var vi ute och informerade de boende om att vi dagen efter den 21 skulle börja ta vattenprover. Då hade vi börjat få klart för oss att det låg över riktvärdena. Vi gick ut och provtog.

Vilka åtgärder vidtas nu?

Okvistavägen sedd från Högdalavägen. Längre bort syns bebyggelse i Okvista industiområde.

Okvistavägen sedd från Högdalavägen. Längre bort syns bebyggelse i Okvista industiområde.

Anna Wilson

– Vi har ett tappställe med kommunalt vatten i Okvista, det har vi gjort från början, där vi erbjuder de boende vatten. Det fortsätter vi med nu så att man ska känna att man kan dricka bra vatten. Man har öppnat upp som ett tappställe i gatan. De fastigheter som har värden över riktvärden kommer att få vatten i tankar.

Hur länge tror ni att människor exponerats för miljögiftet?

– Det vet vi inte eftersom vi inte vet vad källan är. Det här är inget man vanligtvis provar i sina brunnar. Det går men är inte vanligt. Man har rekommendation att regelbundet provta att vattnet är tjänligt.

Blev liggande en månad

Det tog en månad från det att rapporten kom till att boende kontaktades. Martin Rodell kan inte svara på varför det tog så lång tid mer än att rapporter hanteras när man har tid med dem.

Hur kunde det ta så lång tid?

– Miljöavdelningen fick in rapporten från projektet för en övergripande genomläsning. När vi förstod att värdena var över riktvärdena togs kontakter med dels brandförsvaret för dialog då provpunkten låg nära deras övningsplats men kontakter togs även med konsult för att reda ut risker och hur kommunen skulle gå vidare och provta brunnar i området.

Så när läste ni den?

– Det har jag inte uppgift om. Men från kommunens håll tar vi det på stort allvar och jobbar jättehårt med att det ska bli så bra som möjligt för de boende.