En vecka innan midsommar i fjol meddelade Mitt i att det blivit för tungt för pensionärsföreningarna PRO och SPF Lidingöskeppet att fortsätta arrangera midsommarfirandet på Hustegaholm. Lidingöborna blev därmed utan firande på ön.

Men i år blir det återigen möjligt att dansa runt stången när Lidingö stad arrangerar ett firande i egen regi.

Firandet kommer att äga rum på ängen framför Hustegaholms sommarkafé. Det blir bland annat lekar och musik mellan kl. 11 och 15.

Stången kommer att resas och kläs kl.11.30 och sedan blir det dans till dragspelsmusik kl.12 och 14. Det kommer även att finnas möjligheter att göra blomkransar. Det bjuds på gratis popcorn men i övrigt är det egen medhavd picknick som gäller för besökare.

– Midsommarfirandet på Lidingö är mer än bara en tradition. Det är också ett bra tillfälle för Lidingöborna att träffas under trevliga förhållande. Därför känns det bra att staden kan erbjuda ett bevarande av en viktig tradition, skriver statsdirektör Daniel Boman i ett mejl.

På grund av parkeringssvårigheter tidigare år uppmanar Lidingö stad besökare att lämna bilen hemma. Man anordnar därför en tipspromenad till firandet från både Lidingövallen och Södergansvägens busshållplats.

Vinnare utses sedan under dansen kring stången.

Utöver firande på Lidingö blir det även ett på Fjäderholmarna, som ligger i Lidingö kommun, med start för dansen kl.14. Förutom dans och allsång blir det fikaförsäljning, fiskdamm och tipspromenad.