– Drömmen jag har är faktiskt inte att göra vin utan sprit. Vin är bara ett steg på vägen. Det blir en skärgårdsbrandy – det får ju inte heta konjak, säger Michael ”Micke” Backhuvud som driver Söderöns vingård.

Idén att odla vindruvor har han haft ända sedan han år 2000 köpte fastigheten på Ingmarsö öster om Ljusterö i Österåker. Men det var inte förrän 2024 han satte de första plantorna på ön intill, Söderön.

Öns jordbruksmark var odlad fram till 1970-talet så det har varit en del att röja, berättar han.

Nu har ännu ett viktigt steg tagits. För knappt två veckor sedan beslutade länsstyrelsen att bevilja ett EU-bidrag som ska täcka en del av kostnaderna för den spirande verksamheten.

Druvorna som odlas på Söderön ska användas till brandy och kanske även grappa.

Druvorna som odlas på Söderön ska användas till brandy och kanske även grappa.

Erik Frydén

– Det kändes som en pusselbit som behövdes för att jag skulle komma vidare. Nu ska jag gasa på, säger han.

På ön finns både älg, vildsvin och rådjur så förra året blev en hel del av de 250 plantorna uppätna. I år har han stängslat in vinodlingen och utökat antalet plantor till 700 – som så småningom ska bli 3 000.

– Halva grejen är att odla. Jag tycker det är roligt.

Hoppas på gårdsförsäljning

Den gröna druvan heter Solaris och beskrivs som särskilt tålig i svalt klimat och mot svampangrepp. Någon tidigare erfarenhet av vinodling har han inte, däremot får han goda tips från kolleger i föreningen Svenskt vin.

– Jag vill bygga upp ett vineri – en byggnad för att pressa och krossa och lagra druvorna. Det finns ju ingen sådan byggnad på ön.

Förhoppningen är att vineriet ska stå klart och att den första lilla skörden ska komma 2028-2029, berättar han.

Vinodlingen sker på Söderön utanför Ingmarsö.

Vinodlingen sker på Söderön utanför Ingmarsö.

Foto: Eniro/Lantmäteriet. Grafik: Mitt i

I länsstyrelsens beslut kan man läsa att syftet med investeringsstödet är att ”utveckla besöksnäringen med ett nytt attraktivt besöksmål”.

Målet är att starta ett vineri som kan bli en lönsam lokalproducent av vin och destillerade drycker och som på sikt ska kunna erbjuda gårdsförsäljning.

– Exakt. Vi vill ju ha gårdsförsäljning. Det finns ju en del turister i skärgården. Så tanken är att sälja merparten med gårdsförsäljning och till restauranger i skärgården, säger Micke.

Är du ensam om att odla vindruvor i skärgården?

– Ja, på en ö utan fastlandsförbindelse är jag nog ensam. Men sedan finns det även en vinodling utanför Nynäshamn och en utanför Norrtälje. Men jag är nog ensam om att vara på en ö i ingenstans.