Kiana Blanckert erkänner att det är rätt mycket just nu. Samtidigt är hon jättetaggad på allt som kommer. För även om Kiana lever för att sjunga – och dansa – finns det något som heter skolplikt.

– Vi har sett till att mitt schema funkar och har planerat allt. Just nu måste jag gå lite halvdagar, men försöker plugga ikapp hemma. Jag får göra ju göra det jag tycker är roligast, säger hon.

När vi pratar är det mitten av januari och mest hektiskt med Trollkarlen från Oz, som har premiär på Intiman den 10 februari.

– Dorothy har varit min drömroll sedan jag var fem. Jag tror att min mamma visade mig filmen och jag kunde verkligen relatera till Dorothy. Hon hade mörkare hår och var också känslosam, jag älskade berättelsen. Den är verkligen jättejättespeciell för mig. Hon bryr sig om medmänniskor, oroar sig för alla.

Premiär för Trollkarlen från Oz på Intiman den 10 februari 2023- Kiana Blanckert spelar Dorothy. Erik Frisberg Fågelskrämman och Ludvig Ryman det fega Lejonet Zeke.

Premiär för Trollkarlen från Oz på Intiman den 10 februari 2023- Kiana Blanckert spelar Dorothy. Erik Frisberg Fågelskrämman och Ludvig Ryman det fega Lejonet Zeke.

Markus Gårder

Gör som Pernilla

Kiana har spelat Pippi på scen och varit med i musikalen Annie. Snart förvandlas hon till Dorothy och så Melodifestivalen som tonåring. Det är svårt att låta bli att dra paralleller till en viss Pernilla Wahlgren.

– Det är väldigt kul att jag har gjort allt som hon har gjort innan. Jag har aldrig träffat henne utan bara Bianca när jag var med i Talang, men jag tror att vi skulle ha ganska mycket gemensamt.

Någon uttalad förebild är Pernilla emellertid inte.

– Jag ser upp till många olika. Jag älskar 50-talets artister och skådespelare. När jag var mindre var Ariane Grande min största idol. Jag har tagit mycket från henne som artist. Från att jag var kanske sju till 13 år följde jag hennes lilla tågräls.

Tävlar på sin födelsedag

Bara två veckor efter premiären på Intiman väntar Melodifestivalens fjärde deltävling, samma dag som hon fyller 16. Med det är hon en av de yngsta tävlande i Melodifestivalens historia.

– Jag har haft ett rep inför Melodifestivalen, sedan har jag två till innan jag åker till Malmö. Sedan har jag hela Melloveckan då jag kan öva mycket på scen, vilket är skönt, säger hon.

Just den fjärde deltävlingen har kanske det allra tuffaste startfältet. Bland motståndarna finns både Loreen och Mariette. Inget av allt detta tycks stressa Kiana nämnvärt.

– Det är helt fantastiskt, jag är mest starstruck att få vara med i samma deltävling. Det är så kul att få vara med och få träffa dem.

Loreen.

Loreen.

Janne Danielsson/SVT

Bland favoriterna

Trots konkurrensen återfinns Kiana bland förhandsfavoriterna – i alla fall om man får tro spelbolagen.

– Jag såg det! Helt sanslöst, galet nästan! Det enda jag har gjort är att vara med i Talang. Men det är väldigt häftigt att folk har någon form av hopp om mig.

Tilläggas bör att Kiana inte bara var med i Talang. Hon slutade tvåa efter att ha golvat juryn med sin kraftfulla sång och proffsiga dans.

Låten hon tävlar med, är skriven av Mellorävarna Jimmy ”Joker” Thörnfeldt samt Joy och Linnea Deb. Kiana beskriver den så här:

– En pampig powerhousepoplåt. Den är väldigt härlig och dansglad. Jag hoppas få sprida glädje. Texten är väldigt vacker medan själva låten är cool. Hoppas alla gillar den!

Efter Melodifestivalen och Trollkarlen från Oz är framtiden än så länge öppen. Men Kiana fångades upp av ett skivbolag efter Talang och har spelat in några låtar i studio.

– Jag har några jag gärna vill få ut och jag hoppas att det händer under året!